ЦАНКО ЦАНКОВ- БЪЛГАРИНЪТ, РАЗБИЛ СВЕТОВЕН РЕКОРД ПО ПЛУВАНЕ

Следващата му цел е преплуване на Гибралтар.

0
563

Плувецът Цанко Цанков постигна целта си и успя да подобри световен рекорд по плуване от 1998 година.

33-годишният бургазлия преплува 41 200 м за 9 часа и 50 минути. Така рекордът на словенеца Мартин Стрел е подобрен с 2 часа и 10 минути.

След историческото постижение кметът на града Димитър Николов връчи на Цанков награда от общината, а на рекорда присъства и заместник-министърът на спорта Стоян Андонов. Над 230 деца плуваха с Цанко Цанков в съседните коридори на басейна в последните четири часа. Включиха се и ветерани. Всеки, който участва, получи грамота с подпис на Цанков.

Роден на 13 август 1987г. в град Бургас,той е многократен републикански шампион в дисциплините бруст и съчетано плуване. Носител е на националния рекорд на 100 метра съчетано плуване при младежите. Първите си златни медали от международно състезание Цанко Цанков печели на силния германски турнир SAV, Бремен през 2001 г. на 100 и 200 метра бруст. Две години по-късно (2003) поставя 2 рекорда – съответно на 100 метра бътерфлай и на 400 метра свободен стил на първенството на Принцовите острови (Турция).

Цанков печели бронзов медал в дисциплината 100 метра бътерфлай на Балканските игри по плуване Питещ (Румъния).

„Миналата година след преплуването на акваторията на най-големия български залив – Бургаския, взехме решение с моя екип тази година да реализираме постижение в рамките на плувния басейн, което е по-близо до състезателното плуване“, коментира Цанков. Според него, освен добра физическа подготовка е нужна и добра психическа устойчивост за разбиване на такъв рекорд.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here