ЦАЛАПИЦА СИ ТИ! Анкета на деня: Кой е най-належащият проблем в Цалапица?

0
549

Местоположението на Цалапица е изключитело стратегическо. Цалапица е между два от най-натоварените транспортни участъка от инфраструктурата на страната ни. Стратегическото място на селото е и допълнено с това, че се намира в сърцето на Горнотракийската низина. Почвите в Цалапица са изключитело плодородни и подходящи за отглеждане на зеленчуци и плодове.

Една от легендите гласи, че в землището на сегашното село е имало пет селища.  Заселването на петте селца в едно, новото име било „Цела-петица“, което постепенно, за благозвучие се преименувало „Цалапица“.

За най-достоверна се приема версията на българския археолог Васил Миков, който изказва мнение, че името идва от местността „Каламица“ и постепенно е станало „Цалапица“.

Село Цалапица е известно с вкусния бабек, който произвежда и за който се организира празник всяка година. С какво обаче се откроява сред кулинарните си побратими Цалапишкият бабек? С това, че се опушва, а това му придава неповторим вкус и специфичен аромат.

Рецептата за него се знае от векове, но хората в село Цалапица, не са много склонни да я издават.

Ние от “Родопи-инфо“ решихме да направим кратка анкета, в която вие, жителите на Цалапица, да оцените свършеното за последните години във вашето населеното място.

Идеята ни е вие да влезете в ролята си на работодатели на управниците и заедно да определите най-големите им успехи и неуспехи.

И тъй като мислим, че жителите трябва да участват в решаването как ще изглежда и ще се развива тяхното населено място, ви приканваме да посочите и най-големите проблеми, които трябва да бъдат решени на местно ниво.

Последвайте линка, за да се включите в анкетата:

www.dopitvane.bg/selo-calapica/

Споделете тази анкета с ваши близки, приятели и познати, за да може повече хора да се включат в нея.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here