ЦАЛАПИЦА, КАДИЕВО И ОРИЗАРИ СА В САНИТАРНАТА ЗОНА

Над 60 села в пловдивско са в санитарната зона и стопаните трябва да унищожат прасетата си

0
2231

39 села в 6 общини в Пловдивска област попадат в 20- километровата санитарна зона около свинекомплекса в село Белозем. Населените места са в общините Родопи, Брезово, Асеновград, Първомай, Марица и Садово, съобщава БНР.

Други 25 села в общините Марица, Родопи, Стамболийски, Съединение, Хисар, Кричим и Перущица влизат в санитарната зона около индустриалните комплекси в Пазарджишка и Хасковска област.

Много от стопаните вече започнаха принудителното колене на прасетат си

В заповед на директора на БАБХ- Пловдив Камен Янков се дава срок до 2-ри август прасетата от т.нар. заден двор да бъдат унищожени.  На своя отговорност д-р Камен Янков даде още два дни /събота и неделя/ на стопаните да заколят доброволно домашните си прасета. След изтичане на срока санитарните власти ще започнат принудително евтанизиране и загробване на животните на предварително определени от общините места.

Въпреки, че на територията на Смолянска област няма регистрирани огнища на вируса, около 400 са прасетата, отглеждани в стопанства тип „заден двор“ в областта трябва да бъдат умъртвени до 2 август. Това стана ясно след проведеното заседание на Областната епизоотична комисия.

„Областта е в повишена епизоотична обстановка от края на миналата седмица, притеснени сме, че в съседната област Пловдив бе установен вирусът при дива свиня в ловно стопанство“, коментира областният управител Недялко Славов.

Ако при проверките след 5 август се установят случаи на оставени за отглеждане животни, те ще бъдат принудително евтаназирани.

До началото на ловния сезон поне около 20 % от дивите свине в област Смолян трябва да се умъртвят заради Африканската чума по свинете, каза инж. Венцислав Фурлански – директор на Регионална дирекция по горите – Смолян.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here