Бургас посреща Никулден с богата и разнообразна програма

0
140

Никулден е – празника на Бургас и тази година той ще бъде отбелязан с богата програма. Тя започна още от първия ден на декември и ще предложи на гражданите и гостите на морския град разнообразни културни и спортни събития.

Гост на събитията ще е  олимпийската шампионка Стефани Кирякова.

На самия 6 декември, празникът ще е на открити сцени в центъра на града и в комплексите. Началото ще бъде поставено с традиционна празнична литургия, издигане на знамената на България, Европейския съюз и Община Бургас, съобщи ръководителят на дирекция Култура Петър Парушев:

„За първа година тук ще бъде отслужен молебен за благоденствието на града и бургазлии. В литийното шествие иконата на „Св. Николай Чудотворец“ тази година ще бъде носена от ученици от Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“, а певци от Софийската митрополия с диригент Андрей Касабов ще изпълняват църковно – славянски песнопения.“  

През целия ден ще бъдат организирани и множество творчески ателиета за деца с никулденска тематика. На моста в Морска градина ще има демонстрация на ретро дайвинг с автентични костюми от 60-те години. В Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“ ще бъде изложена експозицията „Вдъхновени от морето” с творби от фонда на галерията, а на централни места из града концерти ще изнесат различни местни формации. Домът на писателя ще бъде домакин на представяне на хумористичния конкурс „Големият шаран“. На Пристанище Бургас по традиция ще прозвучи и празничен поздрав с корабни сирени. Традиционно ще бъде връчена и наградата „Художник на годината“ заедно с призьорите на наградите „Бург на годината“ на фона на традиционната изложба на бургаски художници в залата на Дружеството на бургаските художници. Община Бургас кани именниците и за обичайната обща снимка.

„Няколко тона риба ще бъде използвана и тази година за приготвянето на чорба и печени порции за Никулден. Ще бъдат обособени 5 пункта за раздаването им –  До Часовника, Компаса, в к-с „Меден рудник“ – парково пространство между бл. 46 и бл. 51, пл. „Тройката“ – от страната на ул. „Васил Левски“ и до Магазия 1 на пристанището. Раздаването ще започне след 11 часа след освещаването на Никулденската обредна трапеза  в градинката до Часовника. Пункт за раздаване на рибен курбан ще има и в туристически комплекс Ченгене скеле „, съобщи още Петър Парушев.

На 5 сцени ще има музикални събития през целия ден. Те ще са позиционирани по главните улици на града, а музикални събития ще има и в комплексите Меден Рудник и Изгрев:

 

„Сцените ще са в градинката до Часовника с участието на групите „Горещ пясък“, „Lemon Box“ и „Yasen end friends“, втората ще по улица „Богориди“, до Археологическа експозиция на РИМ – Бургас, тук ще се изявяват Бургаски духов оркестър, групите „Euphoria” и „FOUR”, на ул. „Александровска“. Сцена ще има и срещу Безистена с участието на групите “Once”, „Cloud embraced“ и „Stiff Bones“, музикални изпълнения ще има и на ул. „Александровска“ и ул. „Милин камък“, до „EscoBar“ и „Papa Beer“ – там предстои DJ party. И още една сцена ще има,тя ще е на пл. „Св. св. Кирил и Методий“ с участието на ВГ „Морски песъчинки”, хор „Милка Стоева“, фолклорен състав „Трепетлика“, ДФА „Трите пъти“, ТА „Лукойл“, ТС „Златен пламък“, ФТА „Никола Гинов“, ДФТА „Радост“, ФТА „Атанас Манчев“, добави Парушев.

 

Кулминацията на празника ще е на на площад Тройката, където от 17.30 часа ще запоне празничния концерт с участнието на известни бургаски изпълнители. Тогава официално ще бъдат запалени и коледните светлини на елхата.  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here