БУМ НА РАЗВОДИ В ПЛОВДИВ СЛЕД КАРАНТИНАТА

0
343

Бум на оплакванията от домашно насилие и на исковете за разводи отчитат в Консултативния център на фондация „ДА“ в Пловдив, съобщава 24plovdiv.bg.

Пикът е настъпил след края на карантината, когато в офиса им започнали да идват десетки насилени жени. „Всеки ден имам по два случая с домашно насилие и по един за развод“, твърдят от фондацията.

Десетте адвокати във фондацията също са засипани с подобни сигнали“, заяви адвокат Милена Кадиева. По думите й, докато са били затворени по домовете, дребните пререкания в семействата са прераснали в домашно насилие, а пък насилието е приело драстични форми.

Адв. Кадиева допълни, че Районният съд в Пловдив е залят с искове за разводи. Много от скараните фамилии дори не искали да чакат съдебния процес, а започнали да се разделят със споразумения, сключени пред нотариус.

Повишават се не само бракоразводните дела, но и тези за решаване на родителски конфликти, свързани с контактите между деца и родители, както и делата за домашно насилие.

Наблюдава се и рязък скок на оплакванията от родители, които били тормозени от своите деца.

Случвало се дори синовете и дъщерите им да ги заключват по къщите, по време на извънредното положение.

250 дела за домашно насилие годишно се гледат в Районния съд. От тях една четвърт се прекратяват, тъй като потърпевшите оттеглят своите оплаквания. В 95 процента от останалите случаи се издават заповеди за незабавна и постоянна защита.

От началото на юни до ноември фондация „ДА“ ще работи по проекта „Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие“, финансиран от Министерството на правосъдието.

Два пъти седмично са осигурени безплатни юридически и психосоциални консултации на пострадали от домашно насилие. Освен това се работи и със самите извършители на домашно насилие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here