БРЕСТОВИЦА СИ ТИ! Анкета на деня: Кой е най-належащият проблем в Брестовица?

0
366

Село Брестовица се намира на 18 км югозападно от Пловдив, в най-северното подножие на Върховръшкия рид на Западни Родопи, на границата с Горнотракийската низина, на височина 297 метра.

По предание Брестовица съществува отпреди 13 века. В землището на с. Брестовица са открити следи от праисторическо селище, обитавано през халколита. Намерени са каменни оброчни плочи с изображение на тракийския конник, сребърни монети и други.

Запазени са останки от манастира Св. Никола, строен по време на Търновското царство и опожарен при голямото помохамеданчване през 1666 г. В Пловдивската митрополитска библиотека се съхранява ръкописно Четвероевангелие от в 17 век, Месецеслов с избрани тропари от 15 век и др., които дават основание да се предполага, че в манастира Свети Никола са се трудили книгописци.

Красивата природа, чистите води и природни дадености са предпоставка за създаването на вилна зона „Бряновщица“, намираща се на 12 км от Брестовица и на 930 м надморска височина. Районът предлага богато растително разнообразие от бор, ела, габър, леска, дъб. „Кулата“ в местността „Бряновщица“ е централна част от руините на чифлика на тъмръшкия властелин Ахмед ага, владял 18 села от територията на днешната община Родопи по време на османското владичество. Това не е бил прост чифлик, а палат, летен дворец, крепост.

Читалище „Съзнание“ в с.Брестовица е създадено през 1873 г. През своята история то е съхранило авторитета и спецификата си на културен център в селото. Фолклорните състави към читалището са с траен интерес и познания в областта на фолклора.

Брестовица е село с дългогодишни традиции в отглеждането на винени и десертни сортове грозде и са майстори във винопроизводството в региона.

Влаховата къща в село Брестовица  едно от скривалищата на Дякона. Сега от възрожденската сграда е запазена единствено избата, където е намерил убежище Апостолът на свободата. Това обаче скоро ще се промени. По проект, финансиран от Програмата за развитие на селските райони, се предвижда къщата да стане музей на виното.

Ние от “Родопи-инфо“ решихме да направим кратка анкета, в която вие, жителите на Брестовица, да оцените свършеното за последните години във вашето населеното място.

Идеята ни е вие да влезете в ролята си на работодатели на управниците и заедно да определите най-големите им успехи и неуспехи.

И тъй като мислим, че жителите трябва да участват в решаването как ще изглежда и ще се развива тяхното населено място, ви приканваме да посочите и най-големите проблеми, които трябва да бъдат решени на местно ниво.

Последвайте линка, за да се включите в анкетата:

www.dopitvane.bg/selo-brestovica/

Споделете тази анкета с ваши близки, приятели и познати, за да може повече хора да се включат в нея.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here