Бразилски съдия започна разследване срещу Илон Мъск за възпрепятстване на правосъдието

0
83

Съдията в бразилския върховен съд Александър де Мораеш започна разследване срещу Илон Мъск за възпрепятстване на правосъдието, свързано с неговата социална платформа „Екс“, съобщи Ройтерс, като се позовава на документи на съда.

Мъск оспорва решение на Мораеш, с което се разпорежда „Екс“ да блокира определени профили.

По-рано в неделя Мъск написа, че „Екс“ ще вдигне ограниченията върху профилите с аргумента, че са противоконституционни, пише БТА.

Нито Мъск, нито бразилските власти са разкрили досега за кои профили има издадено разпореждане за блокирането им. Мораеш разследва „дигитални милиции“, обвинявани в разпространението на фалшиви новини и послания на омраза по време на управлението на бившия президент Жаир Болсонаро. Съдията води разследване и на предполагаем опит за преврат от страна на Болсонаро.

В събота в публикация в „Екс“ Мъск обвини Мораеш в „неприкрито и многократно“ предателство към конституцията и народа на Бразилия. „Този съдия наложи огромни глоби, заплаши наши служители с арест и прекъсна достъпа до „Екс“ в Бразилия. В резултат ние вероятно ще изгубим всичките си приходи от Бразилия и ще се наложи да затворим офиса си там. Но принципите са по-важни от печалбата“, написа Мъск.

Милиардерът се зарече да оспори по съдебен път разпореждането за блокиране на профили в „Екс“.

Мораеш отвърна в неделя, като прибави Мъск към разследването, което води по въпроса за фалшивите новини в социалните медии, и започна процедура за възпрепятстване на правосъдието.

В изявление съдията заяви, че ако „Екс“ не се съобрази със съдебното разпореждане да блокира профилите, ще бъде глобена с равностойността на 19 740 долара на ден.

Лявото правителство на бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва изказа подкрепа за Мораеш.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here