БРАТЯ ГРИМ И ТВОРЧЕСТВОТО НА ДЕЦАТА ОТ СЕЛО УСТИНА

На снимката- Котаракът в чизми.

0
1043

На 24 февруари 1786 г. живота приветства по-малкият от двамата братя – Вилхелм

Вилхелм Грим, по-малкият от може би най-известните братя на света, е роден 24 февруари 1786 г. в Ханау, Германия. Имал седем братя и една сестра. След смъртта на баща си и на трима от братята си, Якоб и Вилхелм се местят да живеят в Касел, за да завършат средното си образование.

 

През целия си живот двамата братя са толкова силно свързани, винаги са живеeли заедно и не са са се делили в нищо, че всичко тяхно е разглеждано като обща собственост. Дори и след женитбата на Вилхелм с Доротея Уайлд през 1825 г. А след кончината на по-малкия брат през 1859 г. Якоб продължава да живее в дома му заедно с вдовицата и децата на брат си.

Така „неразделно” е и тяхното творчество, което те оставят в наследство на човечеството. 1812 г. е рождената дата на първия том от техните „Детски и домашни приказки”, съдържащ 86 истории. Шестнадесетте авторски екземпляра от книгата с бележки и коментари са обявени от ЮНЕСКО за част от документалното наследство на човечеството. Нито една от другите книги на братята не може дори приблизително да се сравни по популярност с техните приказки – нито сборникът с немски предания, нито тълковния речник на немския език в 16 тома. „Бременските музиканти”, „Вълкът и седемте козлета”, „Храбрият шивач”, „Малечко-Палечко” са само част от названията, които са известни на всяко дете по света.

По този повод и в чест на Вилхелм Грим, читалище „Напредък-1904г.“, село Устина организира конкурс за детска рисунка, който дава възможност на малчуганите да ни представят въображаемия и приказен свят на творците през техните очи.

Това са рисунките на участниците в конкурса „Приказните герои на Братя Грим“:

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here