БОРОВИНКИТЕ: ХРАНА ЗА МОЗЪКА, ПРЕДОТВРАТЯВАТ ЗАГУБА НА ЗРЕНИЕТО

0
102

Вероятно сте чували, че храната, която ядете, може да повлияе на мозъка ви с течение на времето. Някои храни могат да увредят паметта ви и да увеличат риска от невродегенеративни разстройства, докато други могат да помогнат за предотвратяване на когнитивно увреждане. Ново проучване установява, че боровинките могат да помогнат за поддържане на мозъка бистър и способен с напредване на възрастта, как природата може да ни предпази и да се пребори с някои хронични заболявания.

Малките безкостилкови плодове като черните боровинки, червените боровинки, ягодите, малините и други са богати на фитонутриенти, които са силни в борбата със сериозни заболявания като рак, диабет, сърдечни болести, язва, а дори и стабилизират нивото на холестерола.

Важно е тези плодове да се консумират в сурово състояние, свежи, а не да се търси алтернатива, като сок или други храни, направени от плодовете след преработка.

Извънредно интересен факт за боровинките, е че те са много силен противник на сериозни болести. Боровинките съдържат много големи количества фитохимични и антиоксидантни вещества в състава си, които всъщност им придават цвета или при някои видове плодове специфичния аромат или вкус.

Тези фитонутриенти са много силен защитник за оптималното здраве на човешкия организъм, дори са по-ефективни от някои лекарствени медикаменти, при което не нанасят странични поражения.

В сравнение с много други плодове и зеленчуци, боровинките са най-богатият източник на антиоксиданти и фитохимични вещества, които помагат в борбата с едни от най-тежките болести като рак.

Боровинките също съдържат и много витамини и минерали – калций, магнезий и цинк.

В проучване, публикувано в списание „Frontiers in Nutrition“, учени изследват група от 60 възрастни на възраст от 50 до 80 години за период от 12 седмици, като допълват някои от техните диетични планове с червена боровинка на прах. Въз основа на когнитивни оценки, направени преди и след тези 12 седмици, било установено, че хората, които консумират прах от червена боровинка, имат по-добра епизодична памет и невронна функция.

Авторът на изследването, д-р Дейвид Васоар, каза, че макар резултатите от това проучване да са обещаващи, не е ясно обаче дали плодът може да помогне за предпазване от сериозни неврологични състояния.

Високото съдържание на витамин А е едно от многото здравословни качества, които боровинки притежават. Той е особено полезен за зрението. Известен факт е, че с негова помощ се предотвратява загуба на зрението в напреднала възраст.

Червените боровинки са познати най-много като средство за борба с инфекции на пикочните пътища, но и като средство за предпазване от рак на гърдата и язва. Също се използват и за нормализиране на нивата на холестерола.

Боровинките са страхотни, щом става дума за загуба на тегло. Изследвания сочат, че ако в диетата ви присъстват много боровинки, ще намалите значително коремните мазнини. В допълнение, плодът съдържа въглехидрати, които, както знаем, помагат да се чувствате сити за по-дълго време.

Антиоксидантите в боровинките неутрализират свободните радикали и предотвратяват увреждането на клетките. Това означава, че кожата ви ще изглежда по-млада и по-здрава.

Вкусните плодчета съдържат и високи нива на витамин С, който има редица ползи, включително поддържане на имунната ни система здрава. В действителност една порция боровинки съдържа приблизително 25% от дневната нужда от витамин C. Едно от другите предимства на витамин C е, че може да направи косата много хубава и да помогне в борбата с косопада.

Боровинките буквално са „храна за мозъка“. Проучвания показват, че те могат да бъдат изключително полезни за поддържането на мозъчната функция и паметта. Изследване, проведено в Университета на Синсинати, показва, че по-възрастните хора, които са приемали боровинков сок, имат по-добри резултати при тестовете за памет, отколкото тези, които са приемали плацебо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here