Борисов предупреди за повишаване на данъците у нас

0
162

В понеделник ще стане ясно ще има ли правителство или отиваме на избори, заяви в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той бе категоричен, че ако кандидатът за премиер Мария Габриел не изпълни връчения й мандат за кабинет, преговори за втори и трети мандат няма да има. Борисов подчерта, че ако  Габриел прецени, че може да работи с министъра на отбраната Тодор Тагарев, той ще бъде подкрепен от ГЕРБ.

„В понеделник или ще отидем при президента Румен Радев с готова папка от преговорите, или директно ще се знае, че отиваме на нови избори.“, подчерта пред журналисти Борисов.

Лидерът на ГЕРБ предупреди, че предстои вдигане на данъците. Той се позова на вчерашната среща на представители на МВФ в Народното събрание и отправената препоръка за продължаване на инфраструктурните проекти и за вдигане на данъците.

МВФ казва, че България трябва да промени данъчната си система, за да осигури повече данъчни постъпления в бюджета, посочи Борисов. Той допълни, че препоръката е да се възстанови 20 процента за всички сектори, да се премахне плоският 10-процентов данък за физическите лица и да се въведе прогресивна скала на облагане.

Тежко на следващия министър на финансите, министър-председател и парламент, които трябва да гласуват това, което през главата ни се случи, каза Борисов. Той допълни, че принципът работиш много – плащаш много, нищо не правиш – получаваш помощи и дарения, е типичен за социализма. След тези препоръки няма да можем да удържим намалени данъци, защото ако не го гласуваме, няма да може да взимаме заеми, посочи лидерът на ГЕРБ.

Сред другите изводи от доклада, по думите на Борисов, са, „че трябва да продължат инфраструктурните проекти, инфлацията към момента е добре – 3.5 процента, но Брутният вътрешен продукт надали ще достигне, заложеното в бюджета“.

„Честити Ви нови данъци!“, каза Бойко Борисов и добави, че безплатен обяд няма.

По думите му повишаването на данъците е тежък проблем за партиите в Народното събрание, а не за финансовия министър, който и да е той, защото министърът само ще изпълнява взетите решения.

В Пловдив Бойко Борисов участва в конференция „Европейската сделка за фермерите, визията на ЕНП за земеделието в Европа“. Пред журналисти той посочи, че ако селското стопанство не е приоритет за управлението, името на министъра е без значение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here