Бивше летище влиза в обсега на кариерата в Първенец

0
568
Снимка: от Доклад по ОВОС

Бившето селскостопанско летище край Първенец ще се превърне в кариера за добив на пясъци и чакъли.  Теренът е частна собственост и е част от инвестиционното намерение на фирма „Толи“ ЕООД да добива инертните материали в района. Това става ясно от Доклада по ОВОС /Оценка за въздействие на околната среда/.  Ако инвестиционното намерение бъде одобрено, срокът на добива се предвижда да бъде 35 години.

В обхвата на концесионната площ попадат имоти с начин на трайно земеделска земя, кариера за чакъл, селскостопанско летище, черни пътища, напоителни канали. На част от терените се наблюдават нерегламентирани сметища, става ясно от доклада на експертите.  25 декара са общински, около 110 частни декара и около 70 на инвеститора. Общо са 210 декара концесионна площ.

„Селскостопанското летище (31,736 дка), е разположено в северната част на находището. То е изоставено и не се използва, в резултат на което е започнало да се разрушава и да се превръща в сметище“, се казва още в Доклада по ОВОС. В заключението колективът от независими експерти прави заключението, че инвестиционното намерение за добив на пясъци и чакъли в местността „Иванчовата чука“   е допустимо, при спазване на изискванията на българското законодателство в областта на околната среда и при изпълнение на препоръчаните в Доклада за ОВОС допълнителни мерки за защита на околната среда и човешкото здраве.

Желаещите могат да се запознаят с доклада в кметството на село Първенец.

За 13 март от 10 ч. е насрочено общественото обсъждане. На последното жители на Първенец и „Коматево“ дадоха мощен отпор и се обявиха против откриването на кариера. Те смятат, че въздухът в района ще бъде замърсен, както и градините и продукцията в близост.

„Каквото и допълнение да правят по доклада, ние сме против тази кариера. Предстои да направим събрание и да решим какво да предприемем отново“, коментира пред „Марица“ Звезделина Кирякова от  „Коматевци за Коматево“.

Няма смисъл да ни губят времето и да ни обясняват колко безопасна ще е кариерата. Тези обсъждания са проформа, то отново е насрочено в работен ден и час, за да може по-малко хора да отидат и всичко да мине гладко, допълни Кирякова. И обясни, че отново ще подадат възражения срещу откриването на кариера.

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here