BG-ALERT: Хиляди българи получиха тестови съобщения за тревога (ОБЗОР)

Човешка грешка е причината за причиненото неудобство на абонатите

0
111
Emergency warning alert alarm on Smartphone, Data network protection, Virus alarm.

Човешка грешка е причина за съобщението за тревога, което получиха на телефоните си хиляди българи вторник вечерта. Това потвърдиха от фирмата, която се занимава с разработването на системата BG-ALERT.

Системата BG-ALERT тепърва се въвежда у нас, това е начин през мобилните телефони да получим известие за опасност в определен район или цялата страна. Било то бедствие или криза. Съобщението за тревога снощи беше изпратено минути преди 19 ч. А текстът е различен. „Внимание опасност”, „Национално предупреждение”, дори „Сигнал от президента”. Под всички тях обаче пише „тест”. Оказва се, че служител на фирмата, изграждаща приложението, вместо да изпрати съобщението в тестова среда, натиска грешен бутон и така то достига до абонати на Vivacom.

Служителят, който е изпратил съобщението за тревога е бил претоварен и е пропуснал процеса на верификация. Сигналът не е трябвало да бъде изпратен до всички клетки, а само до тестовите. Тестът е бил проведен само с конкретния мобилен оператор, а не с всички. Това каза Александър Джартов, директор на ГД „Пожарна безопасност“.

След като системата започне да функционира официално, при получаване на съобщението ще има линк към сайта, създаден за тази цел, на който хората ще могат да се информират допълнително, тъй като съобщението е с ограничен брой символи, допълни той. Съобщението е клетъчно излъчване, а не СМС, добави той.

Тестването ще започне от следващата седмица по области и ще приключи на 29 ноември с национален тест, допълни Джартов. Той подчерта, че очаква в началото на следващата година системата да бъде въведена в експлоатация. Специалистът каза, че е необходимо телефонът да има обхват, за да получи съобщението. Джартов предупреди, че ще има телефони, които няма да могат да получат съобщението или няма да го получат във вида се предполага, че се визуализира. Такива с по-стари версии на операционните системи, допълни той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here