БЕЛАЩИЦА СИ ТИ! Анкета на деня: Кой е най-належащият проблем в Белащица?

0
1265

Село Белащица се намира на 3 км от околовръстния път на Пловдив.  Белащица е сред най-атрактивните села в района, доказва го големият интерес към закупуване на имоти и строеж на къщи и вилни селища.

Според легендата Никифор Скифи има изключителен принос за поражението на цар Самуил през 1014 година при Беласица планина (Македония), тъй като се явил в тила му. Император Василий II му подарил 15 000 от пленените Самуилови войници. Ослепените войници, разквартирувани на това място, основали село Беласица, което след това нарекли Белащица.

През 1020 г. на 1000 м южно от своя дворец Никифор основал и манастир в чест на св. Георги Победоносец, който днес наричамв Белащенския манастир „Св. Георги“. Манастирът е обявен за паметник на културата и представлява комплекс от църква, параклис и жилищни и стопански сгради. На 6 май (Гергьовден) е празникът на Белащенския манастир „Св. Георги“. Около него се организира събор.

Големият празник на селото се състои в местността „Чинарите“. В парк „Чинарите“ расте най-дебелото дърво в България – чинар на повече от 1100 години с обиколка на ствола 13,7 метра, както и няколко други стари и дебели чинари. До тях има останки от османска стражева кула. На 06.12.2011 г. местността е обявена за защитена със заповед на Министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

Ние от “Родопи-инфо“ решихме да направим кратка анкета, в която вие, жителите на Белащица, да оцените свършеното за последните години във вашето населеното място.

Идеята ни е вие да влезете в ролята си на работодатели на управниците и заедно да определите най-големите им успехи и неуспехи.

И тъй като мислим, че жителите трябва да участват в решаването как ще изглежда и ще се развива тяхното населено място, ви приканваме да посочите и най-големите проблеми, които трябва да бъдат решени на местно ниво.

Последвайте линка, за да се включите в анкетата:

dopitvane.bg/selo-belashtica/

Споделете тази анкета с ваши близки, приятели и познати, за да може повече хора да се включат в нея.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here