БЕЛАЩЕНЦИ ГОТОВИ ЗА ПРОТЕСТ, ЗАРАДИ ВОДАТА В СЕЛОТО ( ВИДЕО )

0
696

В Белащица се готвят протести заради липсата на водоподаване на места в селото и намалялото налягане по ВиК мрежата в други части на селото.

Вече 5-ти ден живеещите на улица “Трети март“, “Отдих“, “Радецки“ и “Крайречна“ живеят без вода и са принудени да доставят такава бутилирана, за да покрият битовите си нужди.

Проблемът се оказва многото запушвания по ВиК мрежата или както им казват още “тапи“. Такива “тапи“ има още и на улица “Шипка“ и в долния край на селото.

Буден жител на Белащица ни сподели снимки от улица “Трети Март“, където вече втори ден двама служители на ВиК копаят улицата през 200 метра.

Според Юлия Бачева, която първа сподели за проблема в социалните мрежи, всичко идва от това, че водопроводната мрежа на селото е доста стара. Основната причини за авариите на водопровода е преминаването на валяците и строителните машини при преасфалтирането им. На улиците в селото, на които се полага нов асфалт, не се подменят тръбите, които вече са компрометирани от времето и това води до тяхната авария.

Юлия сподели, че се вече пета година “Стоп на кариерите“ се бори за водата на Белащица, защото на 200 метра от кариерите над селото са Карстовите извори, които са източник на питейна вода. Според нея всичко опира до кариерите, защото двата извора са изключени от водопреносната мрежа през 1972 , за да не пречат на работата на кариерите.

“Холсим“ обжалват заповедта на Басейнова дирекция за учредяване на санитарно охранителна зона над Белащица. Басейнова дирекция не е изпратила свой представител ,за да защити обществения интерес на жителите на Белащица и така питейната вода от извор “Винен дол“ се излива в дерето по пътя за манастир Св. “Георги“. Това бе отразено и по националната телевизията през лятото на 2018 година, но от тогава промяна няма.

Жената ни сподели също така, че хората жищеещи на тези улици са готови всеки един момент да излязат на протест, за да защитят правата си и достъпа до чиста питейна вода. На същата улица живее и най-възрастния жител на Белащица- баба Неделя, на която също и се налага да живее без питейна вода.

Ето какво още ни сподели:

Има готови за протест хора на нашите улици! Всички хора живеещи тук са бесни, има малки деца, възрастни, самотни и работещи хора, които не могат да покрият ежедневните си битови нужди!  Аз правя и ремонт вкъщи и всеки ден се налага да качвам по 50 литра вода до третия етаж.

Всички сме много ядосани, че държавата я няма!

Викаме неволята и това е! Само тя ни помага! Благодаря, ви че отделихте внимание на проблема ни. Защото буквално в Белащица “вода газим, жадни ходим“. Водата в тези извори над селото е събирана от нашите дядовци, за да го има селото!

Споделяме Ви кадри от друг жител на селото, изпратени ни, за да видите какво се излива от чешмите на хората, в моментите, когато имат вода в домовете си!

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here