Бебетата вече могат да бъдат имунизирани по-рано срещу коклюш

0
131

Първата ваксина срещу коклюш вече може да бъде поставяна на бебетата от личните лекари по-рано – когато навършат шест седмици или месец и половина, вместо при навършването на два месеца. Тази възможност се дава с промени в Наредбата за имунизациите в, публикувани във вчерашния брой на „Държавен вестник“.

Промяната в имунизационния календар беше предприета заради растящия брой случаи на коклюш в страната и двата смъртни случаи на кърмачета от средата на април, които са се заразили преди да навършат възрастта за поставяне на първа ваксина.

Имунизация срещу коклюш с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание се препоръчва и за родените преди 1 януари 2008 г., при които не е прилагана ваксина срещу коклюш през последните 5-10 години.

Ваксината се препоръчва и за пасивна защита срещу коклюш в ранна детска възраст чрез имунизация на майката през периода от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността.

Препоръчителна е имунизацията и за възрастни, които са в близък контакт с кърмачета до 12-месечна възраст.

Извършените препоръчителни имунизации с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш с намалено антигенно съдържание ще се отразяват в Националната здравноинформационна система (НЗИС).

През изминалата празнична седмица са регистрирани 189 случая на коклюш по данни на Нациоаналния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Това са със 102 случая по-малко спрямо предходната седмица.

От началото на годината в страната са регистрирани 797 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани 4 случая.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here