БАНСКО И ХИТРИНО СА СРЕД НАЙ-НЕПРОЗРАЧНИТЕ ОБЩИНИ, СОЧИ ПРОУЧВАНЕ

0
2041

Близо 10% от общините са още по-непрозрачни от миналата година. Сред тях са Банско, Хитрино, Добрич, Варна и Габрово. Това е един от резултатите от проучване на фондация „Програма Достъп до информация“ (ПДИ), което ще бъде представено днес по обед. Неговата цел е да покаже как административните структури в системата на изпълнителната власт предоставят информация на гражданите.

За тази цел в периода 22 февруари – 12 април 2019 ПДИ е прегледала и оценила интернет страниците на 564 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти и независими органи на власт. Подала е и 564 електронни заявления с искане за предоставяне на отчети по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за 2018 г.

Повечето общини показват подобрение. Случаят на Банско е особен, защото неговата администрация е била най-прозрачната през 2017 г. През 2018 г. обаче градчето беше във фокуса на екопротестите на гражданите, които искат Пирин да не бъде застрояван и да не се строи втори лифт. Точно обратното искат ръководството на общината и местният бизнес.

Все по-затворено към гражданите е и екоминистерството. То бележи значителен спад в сравнение с 2017 г. Държавният орган стана пословичен с укриването на информация, свързана с концесията на „Юлен“ в Пирин, както и със собствеността на компанията.

От проучването на ПДИ ще се разбере и кое е най-непрозрачното министерство и как се справя със задължението си за публичност централната изпълнителна власт. За сравнение миналата година най-непрозрачно беше вече несъществуващото Министерство на европредседателството. Правосъдното министерство пък водеше класацията на абсурдните откази.

ПДИ провежда ежегодните си проучвания, защото по Закона за достъп до обществена информация държавните институции са длъжни да публикуват всяка обществена информация, която не е служебна или държавна тайна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here