Българските пчелари организират национален протест на 11 октомври

0
97

Българските пчелари организират национален протест на 11 октомври, от 11 ч. пред сградата на Министерството на земеделието и храните. Това съобщи на пресконференция във Варна Ясен Янев, председател на Националното сдружение „Български свободни пчелари“.

Основните искания на представителите на бранша са за финансово подпомагане в размер на 50 лева на кошер и на закрила от страна на държавата на сектора. За последните три години пчеларите не са получавали европейски субсидии, коментира Ясен Янев и добави, че единствените пари, които са взели на части, са за изминалата 2022 г. в размер на 23 лева. Субсидията не може да покрие разходите по производството на мед, категоричен бе Янев.

„В момента изкупната цена на продукта варира от 3.20 до 3,80 лева, а една пита за зимно захранване е над 5 лева.“ обясни Ясен Янев.

Друг акцент в исканията на пчеларите е отварянето на държавни лаборатории, които да изследват за пестициди в продукцията.

„В момента в България функционират само две и то частни лаборатории, а анализът струва почти 500 лева на производителите.“, сподели Янев и допълни, че „е задължително да има ежедневно работещи лаборатории по пазарите, които да следят и гарантират качеството на продукцията“.

Българските пчелари са категорични, че ако Министерството на земеделието и храните не вземе спешни мерки, това може да обрече сектора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here