Българската православна църква има нов духовен глава

Патриаршеския избирателен църковен събор избра Видинският митрополит Даниил за патриарх на БПЦ.

0
65

Българската православна църква избра своят четвъртия духовен глава, от възстановяването на патриаршията насам, предаде от мястото на събитието репортер на Пловдив-инфо.

Видинският митрополит Даниил е избран за български патриарх и Софийски митрополит от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил.  За Видинския митрополит Даниил са гласували 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий – 66, има три недействителни бюлетини.

Резултатите от избора съобщи пред медиите говорителят на Св.Синод митрополит Киприан.

Изборът се случи, след като патриарх Неофит почина на 78-годишна възраст на 13 март.

Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил бяха тримата владици, посочени за наследници на патриарх Неофит.

На първото гласуване за Врачанския митрополит Григорий гласуваха 64-ма делегати. Видинският митрополит Даниил получи 51 гласа, а Ловчанският митрополит Гавриил беше подкрепен от 19 делегати. Имаше и четири недействителни бюлетини. В Събора участват 138 делегати.

Кой е митрополит Даниил?

Митрополит Даниил (Атанас Трендафилов Николов) е роден на 2 март 1972 г. в Смолян.

Видинският митрополит Даниил завършва основното и средното си образование в родния си град.

През 1996 г. записва и учи „Английска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. великомъченик Георги“ под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.

На 1 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Светия синод на 20 януари 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато канонично е избран за Видински митрополит.

Президентът Румен Радеви и съпругата му също присъстваха на избора новият български патриарх Снимка: Стоян Тодоров

 

Стилно облечена, специално за случая, посланикът на Русия нейно превъзходителство Елеонора Митрофанова се открояваше отчетливо на общия фон от многобройни гости Снимки: Стоян Тодоров
Пловдивскят владика Дядо Николай излъчваше дойстойнство и смирение Снимка: Стоян Тодоров

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here