БЪЛГАРКА, РАБОТЕЩА ЗА КАТАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО, ПРЕПОДАВА БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ В ДОХА

0
1968

На 4 хил. километра от България сред високите температури, пустиня, климат и редките оазиси се оказва, че българските народни танци не губят магията и силата си.

Велислава Методиева живее в Катар от десет години, работи за правителството на близко-източното емирство, предаде БНР.

Велислава – от Видин до пясъците на пустинята в Катар

Извън работата си за катарското правителство преподава български народни танци: “Това за танците се появи съвсем спонтанно на един национален празник ме видяха да танцувам и дойдоха при мен – кога ще ни научиш на танци. Това отне няколко години обаче мобилизация на желание, ресурс, време и да намерим място, защото тук не е лесно да се намери зала. Така започнахме в един момент.“

“Дойдох в Катар и се случи да направим група по народни танци. Това е едно от най-хубавите неща, които са ми се случвали в живота. Българските танци са уникални. Аз обичам да танцувам, но да ги сподели човек на такова далечно място от България и то не само с българи, защото при нас идват и чужденци“, разказва още тя.

От личен интерес съм броила – някъде около 10 -15 различни националности, включително индийци, американци, канадци, араби от различни националности, от Източна Европа, общо-взето от всички части на света.“

Оказва се, че българското хоро може да събере заедно различни нации и култури дори в пустинята. Българските народни танци обединяват в Доха хора от цял свят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here