БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-КОРУМПИРАНАТА ДЪРЖАВА В ЕС… ОТНОВО!

0
1379

България е на 74-то място по индекс на корупция сред страните в света за 2019 г. Това стана ясно по време на пресконференция на Асоциация „Прозрачност без граници“, което е българското представителство на международната организация Transparency International.

Данните представи Калин Славов, представител на Асоциация „Прозрачност без граници“.

Индексът на корупцията се прави ежегодно, на база 13 различни изследвания от 12 различни институции, основава се на аналитични доклади, бизнес, академични среди и съдържа 10 разреза – икономически, социални, политически.

На върха на класацията са страни като Дания, Финландия, Швеция, Нова Зеландия.

Това, което ги обединява, са стабилни системи за прозрачност на институциите, нива на гражданско участие във властта, плурализъм на медиите, високо доверие на изборния процес.

България е на 74-то място от 180 държави, с 43 точки в класацията, което е под средното ниво, а на дъното са страни като Венецуела, Йемен и Сирия. Прави впечатление, че Румъния и Унгария също се доближават до нашата страна и освен това се отдалечаваме от държавите от Централна и Източна Европа.

Интересен резултат от проучването е, че най-развитите държави се възприемат като все по-корумпирани от населението и инвеститорите.

Канада слиза надолу с 4 точки в сравнение с 2018 г. Франция и Великобритания отбелязват спад с 3 точки, а САЩ с две. Резултатът на американците е най-лошият от 7 години. При Германия и Япония не се наблюдава промяна, а Италия се изкачва с една точка.

В индекса, който обхваща 180 държави, ние сме до Ямайка и Тунис, но запазваме последното място в ЕС.

Най-близо до България са Унгария и Румъния. Индексът е скала от 0 до 100, в която 0 е най-високо, а 100 е най-ниско ниво на корупция.

Като проблемни области за България са посочени свободата на медиите, изборният процес и начинът на неговото осъществяване, финансирането на политическите партии, назначенията в публичните институции и върховенството на закона.

Държавите с най-ниско ниво на усещане на корумпираност тази година са Нова Зеландия и Дания с 87 точки, следвани от Финландия, Сингапур, Швеция и Швейцария. От източноевропейските страни най-добре се представя Естония, която е на 18-о място. Въпреки конфликта на интереси на премиера Бабиш, Чехия се нарежда на 44-о място. Полша е 41-а, а Словакия – 59-а.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here