БЪЛГАРИТЕ-ПРЕДПОСЛЕДНИ В ЕС ПО КОНСУМАЦИЯ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

0
2114

България е на предпоследно място в Европейския съюз по консумация на плодове и зеленчуци, сочат данни на статистическата агенция на ЕС „Евростат“.

Обобщеният анализ от 2019 г. показва, че най-малко плодове и зеленчуци консумират в Румъния – едва 2% от населението приема по 5 или повече порции на ден. Следват България и Словения, където процентът е 5 на сто, и Австрия с 6%.

Статистиката показва делът от населението над 15 г., което яде препоръчителното количество плодове и зеленчуци на ден. Само пет от 100 българи съобщават, че ги включват в менюто си.

Българската продукция все по-често се изнася и по много от щандовете в магазините за плод/зеленчук можем да открием вносни стоки.

Най-голяма е дневната консумация в Ирландия – 33%, Нидерландия – 30%, Дания – 23%, и Франция с 20 на сто.

През 2019 г. всеки трети европеец е заявил, че не яде ежедневно плодове и зеленчуци, а само 12% от населението е приемало препоръчаните пет порции на ден.

Средно над половината от гражданите на ЕС (55%) са консумирали между една и четири порции дневно.

Жените ядат повече плодове и зеленчуци, отколкото мъжете – съответно 58% срещу 51% приемат от една до четири порции дневно.

Ако погледнем приема на 5+ порции, 15% от жените ги консумират спрямо 10 на сто при мъжете.

Според проучването повече мъже, отколкото жени, са отговорили, че изобщо не консумират плодове и зеленчуци – 39% срещу 27%.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here