БЪКИНГАМСКИЯТ ДВОРЕЦ СЕ КРАСИ ОТ БЪЛГАРСКИ КИЛИМИ

0
372
Фабриката се намира в Костандово – малък град в община Ракитово, която обаче разполага с най-големият стан в цяла Европа, на който могат да се тъкат килими с площ до 140 кв.м.
Всички килими са тъкани ръчно, от 100% истински материали и багрила.Направата на един килим отнема няколко месеца и уменията на дузина сръчни ръце, изпод които излизат чудни творения.Цената за изработка е 300 евро на кв.м.
Британското кралско семейство всяка година си поръчва по един килим от Костандово.
„Най-престижната работа беше, когато взехме поръчка за изпълнението на приемната на кралица Виктория.На килима имаше табела „Произведено в България“, която е била жестоко обсъждана и атакувана, че това не може да се направи в България.Това е подхранвано от съпруга на кралица Елизабет.Филип е грък, който казал, че е от тази част на Европа и там не може да се направи такова нещо.
Преди да предложат килима на нас, са го предложили на 4-5 фирми, които като са разбрали за какво става въпрос – отказали“, обяснява собственикът Нино Парпулов.
След английската кралица, и рок легендата Мик Джагър също е избрал българските килими.
„Изуми ме коментарът в едно списание, на което попаднах случайно.Казал е, че когато се развежда, че всичко дава, но килимите си остават за него.Внучката на Чърчил също даде два килима поръчка.Тони Блеър – за приеманата на Даунинг Стрийт“, допълва собственикът на фабриката.
А една от работничките споделя:
„30 години съм килимарка, най-трудният килим ми е Наполеона да го работа.Защото там се работи с 80 цвята.“.И допълва, че няма по-голяма гордост от това собственият ти килим да краси най-известните дворци в Европа.
„Ако имам такъв шанс да отида и да видя каквото сме изработили, да е постлано там, ще се гордея много и ще се радвам, че съм дала от себе си нещо, за стъпят хората на нашите килими.“
В Костандово са правени и килими за замъка Алнуик, в който са заснети част от снимките на Хари Потър.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here