БАБХ забрани животинските пазари: Полиция следи забраната да се спазва

0
358
rpt

От снощи е въведена пълна забрана за провеждане на пазари за домашни животни, включително и продажбата на животински продукти. Мярката е превантивна заради възможното разпространение на птичи грип, чума по свинете и болести по овце и кози. Заповедта за спирането на такава търговия е на Агенцията за безопасност на храните.

Димитрина Ангелова е дошла на пазара в Криводол още призори, за да продава зеле. Още на входа видяла униформени заради забраната за продажба на животни.

„Доколкото разбрах, ще има проверки. Полиция имаше. Не ги допускаха”, разказа тя.

Мястото, на което се продават животни днес беше заето от продавачи на зеленчуци. Коцо Коцов е дошъл от врачанското село Три кладенци и не приема мерките, защото смята, че те по-скоро вредят на фермерите пък и не е съвсем обоснована.

„Затъркаха им поминъка изцяло. Не знам до каква степен се касае за тия болести. Защото напоследък, както виждате, говорят много неща, които в реалния аспект не са истина”, добави той.

Димитър Якимов е изцяло на страната на мерките и най-вече на купувачите.

„Ако са болни е правилно. Защо ще заразяват хората? И без това са бедни. Няма пари за лекарства. Това е истината. По-добре да ги спрат, а като се излекуват, тогава нека ги продават”, каа Якимов.

Забраната е в сила до изричната й отмяна от Българската агенция по безопасност на храните.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here