АСТЕРОИД СЕ РАЗМИНА СЪС ЗЕМЯТА – НАСА НЕ УСПЯВА ДА ГО ЗАСЕЧЕ

0
562

Астероид с размерите на хладилник, прелетя покрай Земята миналата седмица, но астрономите не знаеха, че обектът съществува часове след като изчезна отново в космоса.

Това бе близко прелитане от космическа гледна точка. Траекторията на космическата скала на 24 октомври я пренесе над Антарктида в рамките на 3000 километра от Земята – по-близо от някои спътници – което го направи третият най-близък астероид, който се приближавал до планетата, без всъщност да я удари, съобщава CNET.

Учените не са знаели за обекта, наречен астероид 2021 UA1, тъй като се е приближил от дневната страна на Земята от посоката на Слънцето, така че сравнително тъмният и малък посетител е останал незабелязан до около 4 часа след като е минал в най-близката си точка.

За да се определи за опасен един обект, той трябва да има диаметър най-малко 140 м, съобщава НАСА. UA1 може да не е бил достатъчно голям, за да застраши планетата, но какво да кажем за по-големите астероиди, които може да се насочат към нашата планета? НАСА също така проучва отбранителни технологии за защита на Земята от възможни сблъсъци с по-големи космически обекти чрез отклонение.

Американската космическа агенция заяви, че астероидите с подобен размер преминават покрай Земята на подобно разстояние няколко пъти годишно. Те са трудни за документиране, освен ако не се насочват директно към планетата, като в този случай експлозията в атмосферата обикновено се забелязва – както в Челябинск, Русия през 2013 г., когато експлозията на обект с дължина около 20 метра, изпочупи прозорците на километри, наранявайки хиляда души.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here