Археолози попадат на следи от фаталния поход на османците за завоюване на Перперикон

0
336

През миналата седмица в медиите се появи съобщение за важно откритие, направено от екипа на археолога доц. Деян Рабовянов в Източните Родопи. Вече втора година той проучва уникално запазената средновековна крепост край с. Храстово, Крумовградско. Тя се намира на изключително стратегическо място край река Крумовица по пътя, който някога най-пряко е извеждал от вътрешността на планината към Беломорието и егейското крайбрежие в днешна Гърция.

И днес останките на тази твърдина впечатляват с високо запазените зидове. Хълмът, на който е разположена крепостта, е ограден от трите страни от реката.

Природно защитената местност е привлякла още траките, което личи от намираната керамика. Рабовянов смята, че тогава вече е имало някакво примитивно укрепление за укриване на местното население при опасност, но същинската крепост е създадена през втората част на V век след Христа. По това време във Византийската империя се строят много такива укрепени убежища за защита на хората от прииждащите варвари.

Още в онези времена крепостта е имала солидните 8 декара укрепена площ. По-късно твърдината е изоставена, за да бъде обновена тя през XIV век.

В епохата на средновековието укреплението при с. Храстово вероятно е било център на провинциално аристократично имение. Доц. Рабовянов вижда негова аналогия в известния замък на византийския император Йоан Кантакузин Питион, намиращ се само на няколко десетки километра на юг в близост до важния средновековен център Димотика, днес в Гърция.

За това свидетелстват двете масивни жилищни кули, допълнили облика на старата ранновизантийска крепост през XIV век.

Археологическият екип се натъква на доста интересни артефакти. Сред тях са останки от тежка броня на средновековен воин с пластини, пришивани върху кожена основа. Но най-интересната находка са 12 осквернени и начупени християнски кръста, открити в пласт, показващ следите от голям пожар, в който е загинала крепостта.

Християнските реликви са железни и бронзови, като особено интересен е един фрагмент, на който ясно се чете посветителен надпис на гръцки език с името на някой си Драгота. А намерените в опожарения пласт монети със сигурност го отнасят към третата четвърт на XIV век и времето на страшното османско нашествие в Родопите.

Аз поздравявам колегата Рабовянов с важното откритие. Напълно съм съгласен с неговите изводи, че намерените кръстове са били от църквите на околни селища, чиито жители са потърсили защита зад стените на яката крепост при нашествието на османците.

След превземането й завоевателите са осквернили християнските реликви, а защитниците са били избити и отведени в робство.

Като дългогодишен изследовател на Източните Родопи искам да посоча на екипа, проучващ твърдината при Храстово, някои любопитни възможности.

Работата е там, че разкритата картина има пълен паралел с регистрираната ситуация в някои други родопски крепости. По-точно става дума за Перперикон и замъка Вишеград, намиращ се на 4 км от Кърджали. Сходството е очевидно с опожарения пласт от втората половина на XIV век, в който се намират десетки осквернени християнски напрестолни и литургийни кръстове. На базата на тях аз съм изказал хипотезата, че става дума за голям османски поход във вътрешността на Източните Родопи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here