Археолози откриха римски градежи при строежа на новия Бетонен мост

0
220

Недатирани археологически структури се появили при изкопни работи с багер в зоната на несъществуващия вече Бетонен мост. Специалистите начело с археолога Петър Зидаров са на терен и наблюдават работата на строителните работници. На този етап първоначално тиражираната информация за човешки останки не се потвърждава.

Старинните находки, които вероятно са градежи от римския период, са открити при реконструкцията на жп линиите в Пловдив, които попадат в зоната под Бетонния мост. За момента са разкрити гроб и зидани стени, съобщиха от пресцентъра на НКЖИ.

Комисия от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и археолози ще решават за откритите находки.

Наблюдаващите археолози имат три дни, за да разкрият напълно градежите, на които попаднаха при реконструкцията на жп линиите в районна на Централна гара в Пловдив, предаде БНТ

В понеделник комисия от специалисти ще определи обхвата на находките и ще прецени как ще бъдат проучени. Все още не е ясно дали археолози от Пловдивския археологически музей ще се заемат с разкопките или пък техни колеги от БАН, които наблюдават изпълнението на целия проект.

Вчера бяха разкрити градежи и два гроба, за които се предполага, че са от римско време. От НКЖИ заявиха, че все още не могат да кажат как археологията ще промени графикът за полагане на новото жп трасе и пускането на влаковете по него, което вече беше обявено за началото на август.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here