АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА КРИСТАЛЕН КИНЖАЛ ОТ КАМЕННАТА ЕРА

0
304

Испански археолози откриха кристален кинжал от каменната ера с дръжка от слонова кост, с около хилядолетие по-стар от египетските пирамиди.

Експертите смятат, че това е най-сложният за направа от техническа гледна точка артефакт от онази епоха.

Находката е направена по време на разкопки в мегалитната гробница Монтелирио Толос. В нея археолозите откриват кристалния кинжал с дължина 20 сантиметра, на възраст около 5 хиляди години.

Заедно с кинжала са намерени 10 върха на стрели и четири каменни ножа. Тъй като най-близките находища на планински кристал са много далеч от мегалитната гробница, собственикът на кинжала трябва да е бил изключително знатен човек, за да може да си го позволи, казват учените.

Такова оръжие вероятно е принадлежало на някой от представителите на елита в тогавашното общество, твърдят експерти. Дръжката на камата е направена от слонова кост, която по онова време също е била скъп материал.

В погребението са открити останките на 25 души, сред които само един мъж. Според учените, всички те са починали от отравяне. В гробницата са намерени и бижута, слонски бивни, керамични съдове и едно щраусово яйце.

Гробницата е разположена в долната част на долината Гуадалкивир. В онези времена там се е намирало най-голямото в околностите селище от медната епоха.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here