Античния и древен град Щут в село Ситово- повелителят на Родопските тайни!

0
1849

Родопи е най-обширната планина в България – над 14 000 квадратни километра. На нейната територия можете да видите – водопади, езера, пещери, ждрела, върхове, язовири, крепости и много други красоти.

В Северните Родопи, близо до град Пловдив, можете да посетите и крепост Щутград. Тя се намира на няколко километра северно от село Ситово. Там можете да видите останки от различни постройки, както и много красиви панорамни гледки.

Преди 8 хилядолетия това място е било университет за обучение на древни жреци.
Мястото е благословено и стари легенди разказват, че е свързано с периода на Библейския потоп.

До него се достига по живописна пътека през гъстата Родопска гора, която води до официалните порти издялани в тесен проход.
Два скални хълма делящи се на „Слънчев“ и “ Лунен“ пазят древните тайни на цялата мистика и енергия, която носи село Ситово.

Шутград ,както го наричат местните е поредицата от древни храмови места в Родопите. От него се виждат пътищата които свързват селата Лилково и Ситово с цивилизацията и усещането е сякаш летиш с птиците.
Много символи и знаци показват окулта на дървените хора в търсене на Божественото.

По късно на това място е изградена ранна християнска църква Свети “Никола“, на която основите стоят и до ден днешен върху скалите на слънчевия хълм. Върху останките на старата църква, местните хора са изградили два малки камени параклиса.

Причудливи форми в скалите показват свръх естествената намеса в пазителите на познанието и свещенността на това място.
Не всеки може да достигне и премине през сътворените от древните хора чистилища за душата.

Много често, отчелници – търсейки хармонията във себе си прекарват време на това място, което изпълва с мистика. Не всеки е добре дошъл и сякаш древните божества избират, кой до къде да достигне и какво да открие в това лично приключение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here