Американското разузнаване разсекретява информация за COVID-19

0
214

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие единодушно решение за разсекретяване на информации на американското разузнаване относно произхода на ковид-19, предадоха „Асошиейтед прес“ и БТА.

В подкрепа на предложението гласуваха 419 конгресмени, а против нито един. Дебатите преди това бяха кратки и всички бяха съгласни, че американците искат да получат отговори на въпроса относно това откъде е започнала смъртоносната вирусна пандемия и какво може да се направи, за да се предотвратят подобни епидемии в бъдеще.

Решението за разсекретяване се фокусира върху разузнавателни данни, свързани с Института по вирусология в китайския град Ухан, като в него се говори за „потенциални връзки“ между изследванията, извършвани там, и избухването на епидемията от Ковид-19, която Световната здравна организация обяви за пандемия на 11 март 2020 г.

Американският конгрес реши да разследва как е възникнала ковид пандемията -  Новини от Бургас
Американските разузнавателни агенции са разединени по въпроса дали изтичане от лаборатория или пък животни са вероятният източник на смъртоносния вирус. Експерти казват, че истинският произход на коронавирусната пандемия, отнела живота на над 1 милиона американци, може да не стане известен години наред или дори никога.
Подобно решение вече прие и Сенатът на Конгреса. Сега предстои то да бъде подписано от президента на САЩ, за да се превърне в закон. Ако това стане, разсекретяването трябва да стане в срок до 90 дни. Трябва да бъде разсекретена всякаква или цялата информация, свързана с потенциални връзки между Института по вирусология в Ухан и източника на коронавирусната болест. Това включва и информация относно изследванията и други дейности, извършвани там и дали някои от изследователите са се разболели.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here