АКВЕ КАЛИДЕ

СПА центърът на Сюлейман Велики.

0
781
Банята на турския султан е напълно реставрирана със собствени средства на община Бургас и по различни европейски програми

Точно преди да свърши магистралата за Бургас, вдясно има една кафява табела „Акве калиде“. Сигурно сте я подминавали десетки пъти, забързани към Южното Черноморие. А не трябва. Поне един път свийте вдясно и само на 5 км, буквално на 10 минути от магистралата, ще попаднете на едно от най-впечатляващите места в района. Банята на турския султан Сюлейман Великолепни, напълно реставрирана, точно възстановена с мраморни плочи и изумрудени сини камъни за декорация, фекетно осветление плюс екстра от филми 3D мапинг. И като екстра – консервирани римски ферми.

За бургазлии това са си Минералните бани. Обаче за историята това са едни от най-старите „прихванати“ топли минерални извори, използвани още от времето на траките, гърците, през император Нерон, по чието време и започнал строежът на римските терми. Твърди се, че византийския император Константин Четвърти, вместо да отиде да се бие с Аспарух, дошъл в Акве калиде, за да си лекува подаграта, и така армията му, останала без предводител, била победена от българите.

Този исторически обект е възстановен със собствени средства на община Бургас и по различни европейски програми. Дори и да не свиете от магистралата, а да сте просто гости на Бургас, отделете си 2 часа да видите Акве калиде.

Самият обект предстои да се развива. В момента се изгражда музей, чието първо ниво ще представлява СПА център с римска баня с топъл и студен басейн, зона за масажи с билкови и естествени продукти, а в музейната експозиция ще включва всички артефакти, които са открити в района – пособия за баня, керамика, декоративни надписи, култови предмети и монети.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here