„АКО БАЙДЪН ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ЩЕ ЗАПОЧНАТ СЕРИЯ ВОЙНИ В НАШИЯ РЕГИОН“

Коментира проф. Иво Христов.

0
327

Социологът и политически анализатор проф. Иво Христов коментира дебата между Доналд Тръмп и Джо Байдън. „Това беше политическото дъно на САЩ, пише epicenter.bg

„Все си мислех, че България го е ударила, но това, което видях в Америка, ме успокои. Още сме далече от най-добрите образци, а те дълбаят дъното. Такъв примитивизъм не очаквах“, посочи социологът.

Той смяна, че това, което се случва там, е „крайно неприятно и изключително напрегнато“.
Първият телевизионен дебат между двамата беше белязан от хаос, нападки и обиди.
„Там няма абсолютно никакъв дебат за политика. Това е едно дълбоко разделено общество – общество на ръба на гражданската война“, посочи Христов.

„Големи играчи очакват САЩ да влезе във вътрешна разпра и да няма възможност да реагира адекватно на външни заплахи. Отчитайки неособената кондиция на ЕС, нещата стават крайно неприятни“, предупреди Иво Христов.

„Аз си мисля, че 2020г. ще бъде началото на взривни процеси в целия свят, те ще ни се стоварят на главата, каза проф. Христов. Обяснението му: „САЩ не се занимават в момента с нищо, освен със себе си. Те нямат единна външна политика също така. Липсата на здрава ръка на имперската сила ще се отрази на цял свят“.

Христов добави: „Тръмп дойде като представител на антиглобалистките сили, като представител на американския империализъм. Байдън е на националистките сили. Това е буквално война на крайбрежията. Ако Байдън дойде на власт, отчитайки неговото „перфектно физическо състояние“, това означава, че Камала Харис ще управлява. Това означават войни навсякъде и около нас. Например в Средиземноморието – конфликтът Гърция – Турция, посочи анализаторът.

Относно дебата в ЕП за България: „Много пара в свирката“, коментира кратко Христов. „Проследих го. ЕК няма никакви, абсолютно никакви реални, освен спиране и пускане на пари, лостове за влияние върху режимите в Европа. Това е една от крайно неприятните страни на българския характер – да чакаме някой да ни реши проблема отвън. Ние допуснахме крайно срамно този режим да ни управлява толкова време.“

„Ние сме като едно голямо семейство, всяка ръка държи по един камък“, каза още той по повод политиката и политическите играчи в България. БСП е единствената политическа партия в страната, другото са клики. Има си критерии за това какво означава политическа партия. Благодарен съм, че ме поканиха, каза проф. Христов и отказа да коментира конфликта между Елена Йончева и Корнелия Нинова.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here