АЙРЯНЪТ ИЛИ МЛЕЧНО-КИСЕЛАТА НАПИТКА СПАСЯВАЩА ОТ ЖЕГИТЕ И ЛЕТНИТЕ ВИРУСИ

0
2518

Айрянът е една от любимите напитки на българите и често присъства на трапезата, особено през топлите месеци на годината. Той е особено полезен за организма през лятото, когато чревните инфекции са много често срещани. За да се противопоставим на тези опасности, най-добре би било да подпомогнем своя организъм да поддържа защитно ниво от добри бактерии в стомашно-чревната флора.

Въпреки, че лекарите дълго време бяха скептично настроени към айряна и неговото здравословно влияние, последните изследвания показват, че пробиотиците в млечната напитка имат лечебно действие и подпомагат регулирането на телесното тегло.

Доказано е също така, че пробиотиците въздействат положително при лечението на астма и различните видове инфекции. Млечната напитка предпазва организма от дехидратация в горещите летни дни.

Има много спорове как се приготвя правилно тази лятна напитка. Най-лесният начин за приготвяне на айрян е като разбиете добре киселото мляко и добавите към него вода до желаната гъстота. Важно е да отбележим, че за приготвянето на вкусен айрян, трябва да подберете качествено кисело мляко и да го разбиете много добре. За целта може да използвате вилица или тел за разбиване. Целта е да вкарате в млякото максимално много въздух, за да се получа балончета, когато го разредите със студената вода. По желание може да овкусите айряна със сол.

В някои краища у нас към киселото мляко и водата се прибавя прясно мляко, мътеница, газирана вода или дори извара, както и различни подправки като препечен млян кимион и др. Приготвянето на айрян може да се превърне в истинско кулинарно пътешествие в кухнята, ако решите да откриете как го приготвят в различните краища на света.

Според решение на българското правителство от май 2012 г. айрян може да се нарича само консистенция, в която вода и кисело мляко са в съотношение едно към едно, а солта е не повече от 0,8%. 

Оказва се, че у нас стандарт за айряна е въведен още през 60-те години на миналия век. Рецептата фигурира в националния рецептурник на митичния „Балкантурист“. „Стандартът твърди, че трябва да се разбие млякото с водата в съотношение 1 към 1.30 – горе-долу – наполовина. Тогава, за разлика от сега не е имало 0,1 % масленост, общоприетата масленост беше 3,5 – 4%“, твърдят запознати. В рецептата, за разлика от тази, оповестена след последното заседание на кабинета, не се споменава нищо за сол.

Хранителните стойности в айрана зависят от използваното мляко, но средно в 100 мл. от напитката се съдържат 2 грама протеин, 2.8 грама карбохидрати и 2.1 грама мазнини.

Предишна статияЧЕРЕШОВА ЗАДУШНИЦА
Следваща статияАРЕСТ ЗА КМЕТА НА КОСТЕНЕЦ ЗА КОРУПЦИЯ
Михаил Филипов е журналист с дълга кариера в печатни и елекронни медии. Завършил е факултета по журналистика в СУ "Климент Охридски". Има специализации по PR и масови комуникации в редица престижни международни организации, като Националният Демократичен институт към конгреса на САЩ. Бил е кореспондент и раследващ журналист за редица национални медии. От 2015 г. работи като репортер на свободна практика и консултант по въпросите на електронните медии и масовите комуникации.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here