АГЕНЦИЯТА ПО ЗАЕТОСТТА ОТЧЕТЕ НАЙ-НИСКАТА БЕЗРАБОТИЦА В ИСТОРИЯТА СИ

0
2552

През май регистрираната безработица у нас достигна най-ниското си равнище от създаването на Агенцията по заетостта, съобщават от МТСП. С данните не пропусна да се похвали и премиерът Бойко Борисов, който сподели новината на страницата си във Фейсбук.

От Агенцията посочват, че в края на май регистрираните безработни в бюрата по труда са 175 399 души, което е с 9 027 души по-малко спрямо април. Спрямо май 2018 г. те са с 25 059 по-малко.

Новорегистрираните безработни през месеца са 18 897, като от тях 1 464 не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината общо 6 843 души са намерили работа.

Постъпилите на работа през май безработни са 20 533. От тях 93.4% са устроени в реалната икономика. Други 459 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място.

По отношение на безработните от рисковите групи на пазара на труда от Агенцията съобщават, че на субсидирани работни места през месеца са устроени 1 362 лица: 413 – по програми и мерки за обучение и заетост, и 949 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

През миналия месец в различни форми на обучения за възрастни са обхванати общо нови 2 405 безработни.Завършилите обучения през месеца са общо 3 311 безработни.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през май са 18 542, като 85% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (27.6%), хотелиерството и ресторантьорството (19.2%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (14.9%), административните и спомагателните дейности (7.4%), строителството (5.5%), селското, горското и рибното стопанство (4.4%) и други.

Най-търсените групи професии и този месец са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; продавачи; оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в селско, горско и рибно стопанство; квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; монтажници; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; персонал, осигуряващ защита и сигурност и други.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here