„АДИДАС“, „ПУМА“ И „ЛАКОСТ“ СЪДЯТ РУМЪНКА, ПРОДАВАЛА ДРЕХИ И ОБУКВИ МЕНТЕ

0
2602

Румънка от град Питещ, която продавала дрехи и обувки „менте“ в магазин в търговски център в град Миовени, е дадена под съд от компаниите „Адидас“, „Пума“ и Лакост. Съдебният процес ще започне през февруари, а към румънката е предявен иск за обезщетение в размер на хиляди евро, съобщават днес румънските вестници, цитирани от БТА.

Подготовката на делото срещу Рамона Флорика от прокуратурата към съда в Питещ е отнело близо шест години заради многобройните експертизи, свързани с автентичността на продуктите, отбелязва в. „Гъндул“.

На 8 януари 2013 г. полицаи правят проверка в магазина на жената в Миовени, където са открити стотици артикули – дрехи и обувки със знаците на „Адидас“, Найк, „Пума“ и Лакост. Тъй като румънката не представила сертификати за качество или съответствие на стоката от титулярите на съответните марки, полицаите иззели всичко. При изслушване пред прокурори тя признала, че няма договор за сътрудничество с „Адидас“, Найк, „Пума“ или Лакост.

„От изявленията на обвиняемата произлиза, че тя е знаела, че стоките не са оригинални. Този факт е бил обявен в магазина и е бил съобщаван на купувачите, тъй като продажната цена е била много по-ниска от тази на оригиналните стоки“, се посочва в обвинителния акт. Жената е поискала да се свърже с представители на титулярите на съответните марки. Полицаите са изпратили на четирите големи марки снимки с конфискуваните стоки, за да бъдат анализирани, и същевременно са поискали информация за автентичността им.

По-късно само „Адидас“, „Пума“ и Лакост са формулирали наказателни жалби срещу румънката, докато от Найк са посочили, че нанесените щети са малки – в размер на 5000 леи (2052 лв. по днешния курс на леята) и не са се включили в делото с иск за обезщетение. В съдебния процес, който ще започне следващия месец в съда в Питещ, „Пума“ са поискали обезщетение от 1500 евро, Лакост – 900 евро, а „Адидас“ – 2321 евро.

Сумата представлява 15 процента от стойността на оригиналните артикули. Румънката е заплашена от присъда затвор от три месеца до две години или глоба, пише „Гъндул“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here