А1 И TELENOR ВДИГАТ ЦЕНИТЕ НА АБОНАМЕНТНИТЕ ПЛАНОВЕ

Колкото по-висока е сумата на месечната абонаментна такса, толкова по-голямо начисляване ще има след индексацията.

0
680

Индексация на месечните абонаментни такси със средногодишния индекс на потребителските цени (ИПЦ) предвиждат два от големите телекоми у нас – A1 и Telenor, за своите потребители от догодина. Това ще доведе до промени в цените, които засягат частни и бизнес клиенти, и е възможно да увеличи месечните сметки с до 2-3 лева в някои от случаите.

В две отделни изявления от Telenor посочват, че индексирането ще бъде отразено в първата фактура, издадена след 5 февруари 2022 г., а от A1 съобщават, че изменението влиза в сила през първото тримесечие на новата година след обявяването на ИПЦ за 2021-ва.

Индексът на потребителските цени показва промените на цените на стоки и услуги в потребителската кошница на средностатистическото домакинство и отразява темповете на инфлацията.

Средногодишният ИПЦ за 2020 година е 1,7%, като намалява спрямо предходните три години. През 2017 г. той е 2,1%, през 2018-а е 2,8%, а през 2019 г. достига 3,1%. Данни за настоящата 2021 г. предстои да бъдат публикувани.

С колко по-скъпо?

За индексирането A1 и Telenor ще вземат предвид стойностите на ИПЦ от 2020 и 2021 г., но заради липсата на информация за текущата година към момента все още не е ясно точно с колко ще се променят месечните такси за абонаментните планове.

Двата телекома очакват покачване с приблизително 4-5%. Така например при 5% по-висока сметка абонат, който плаща 9,99 лв. с ДДС, ще добави към тази сума около 0,50 лв., докато потребителите с абонаменти за 59,99 лв. ще трябва да заделят с близо 3 лева повече.

С това колкото по-висока е сумата на месечната абонаментна такса, толкова по-голямо начисляване ще има след индексацията.

„През последните две години се наблюдава увеличение на темпа на инфлацията, което означава, че нашите разходи се увеличават, докато в същото време цените ни останаха без промяна през 2020 година, а мрежата ни регистрира все по-голямо натоварване“, обясниха от A1. Компанията напомня, че индексацията не може да бъде основание за преждевременно прекратяване на сключен договор без плащане на неустойки, тъй като е заложена в общите условия, с които клиентите са се съгласили.

От Telenor поясниха, че не предвиждат промени в цените на останалите услуги. Третият водещ телеком у нас, Vivacom, засега не съобщава за планирана индексация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here