70% от бизнеса у нас не може да намери кадри

0
164

У нас над 70% от малките фирми трудно намират и задържат персонал с умения, информира Нова телевизия. Стряскащита данни са от проучване на „Евробарометър“.
Повече от половината фирми у нас имат проблем, както с наемането на квалифицирани кадри, така и със задържането им на работните позиции.
Малко от предприемачите имат финансова възможност да обучават новонаетите си служители. Повече от половината мениджъри пък твърдят, че нямат полза от европейски или български организации в
решаването на проблема.
В ресторанта на Ивайло Минков са успели да задържат на работните им места хора, с които са започнали изграждането на този бизнес повече от 20 години назад във времето.

„Повечето да. Да! Много съм щастлив, за което. Някои се пенсионираха. За съжаление по време на пандемията загубихме един наш дългогодишен работник и приятел. Но животът продължава“, посочва Ивайло Минков, работодател.

Именно заради това мениджмънтът иска да привлече млади хора, но точно тук среща най-големия проблем в
подбора на кадри.

„Младите, имам наблюдения, че не са достатъчно мотивирани за работа в много сфери, понеже имам наблюдения и в другите. Но поне при нас сме обучавали младежи, преквалифицирали сме ги и някои са оставали. Други, за съжаление, не. Миналата година се наложи да наемем нови хора – двама, трима души, но и за един млад човек това е прекрасна работа“, твърди Минков.

За над 43% от фирмите в България е трудно да осигурят обучение на нови кадри, сочат данните от проучване на Евробарометър.
Основният проблем е свързан с липсата на достатъчно средства. Ивайло опитал преди години по проект.

„Обучихме и преквалифицирахме бармани и сервитьори – около 40 души. От тогава само двама останаха да работят при нас и изобщо в бранша. И между другото още работят при мен. С това съм горд, но от 40 – двама, е твърде малко“, заява работодателят.

Само 8% от малките и средни фирми в страната нямат проблем с квалифицираните кадри, които да останат
на работното място.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here