7-те нови училища и детски градини в Пловдив ще струват 65 млн. лева

0
190

Общинският съвет в Пловдив ще гласува одобрението за стартирането на проекта за строителството на 7 училища и детски градини.    Градските власти спечелиха проекта през Министерството на образованието и науката, като те ще получат 33,5 млн. лева безвъзмездно финансиране.  Те са  за три учебни заведения, две детски ясли и пристройки на други две детски ясли са одобрени за финансиране.

Стойността на 7-те проекта обаче е 65 млн. лева, като остатъкът от 32 млн. лева, трябва да се осигури като съфинансиране от Община Пловдив. В предложението е записано те да бъдат заложени в бюджета за 2025-а.

За изграждането на Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“  са осигурени 7,5 млн. лева, като са необходими още 10,3 млн. лева за първия проект. Грантовото финансиране за училище „Княз Александър I“ също е 7,5 млн. лева, а приносът на Общината ще е 7 млн. лева.

Новата сграда на Средно училище „Свети Патриарх Евтимий“ зад мол Пловдив  ще е за 14,7  млн. лева, а 7,5 млн. лева са по проекта на МОН.  Най-големите детски ясли, които ще се строят в „Южен”  за 10 групи, ще струват 9,1 млн. лева, като половината ще се поемат от градския бюджет.

Двете нови яслени групи в Детска градина „Славей“ ще са близо 2 млн. лева, като отново финансирането  ще е 50/50 между МОН и градската управа.

Най-голямото процентно съфинансиране от хазната на града ще е за „Вълшебно детство“ в район „Централен”. Грантово финансиране на стойност 999 хил. лева, а приносът на Община Пловдив ще е 1,7 млн. лева.

Обратното – в район „Тракия” новите ясли с 8 групи ще се финансират от МОН с 4,5 млн. лева, а самоучастието ще е 1,5 млн. лева от страна на местните власти.

Всички проекти трябва да завършат до 2027 година. Възможно е Община Пловдив да намери средствата за своята част и от други инструменти за финансиране.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here