10-ТИ АВГУСТ – СВЕТОВЕН ДЕН НА МЪРЗЕЛА

0
2159

Ако има нещо по-любопитно от Деня на лъжата, това е 10 август – важна дата от календара, на която с право можем да почерпим всички. Днес/10-ти август/ се отбелязва Световният ден на мързела или както е популярен по света – Световен ден на неправенето на нищо. 

Говори се, че той се отбелязва вече повече от 100 години, но никой не знае точно от кога.

През 2017 година специалисти от Университитета Станфорд правят проучване, за да установят кои са най-мързеливите нации на планетата. Резултатите показват, че средностатистическият човек прави 4961 крачки на ден. Най-голяма активност по този показател – 6880 крачки на ден, е отчетена в Хонконг, а най-слаба – в Индонезия. В дъното на класацията –  с 4774 крачки на ден са и американците.

Девизът на празнуващите е: „Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Нека този ден не правим нищо.“ Църквата смята мързела за смъртен грях. През миналите векове обаче той се е смятал за привилегия на богатите.

„Нека този ден не правим нищо. Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Това ще даде нов тласък на духа. Запомнете, че винаги може да бъде открит нов, още по-добър начин на правенето на нищо.” Това е записано под датата 10 август от положилите усилия да увековечат своя мързел.

Абсолютното бездействие на 10 август позволява употребата на сладолед, шоколад, разхладителни напитки и всякаква храна, която някой би ви доставил, докато сте се изпружили на дивана пред телевизора или се печете, докато дремете на плажа.

10 август е определен също и за ден на равносметка колко сме мързелували през изминалата година.

За много съвременни хора мързелът е движеща сила на прогреса. Все пак кой е измислил дистанционното, ескалатора, пералнята, миялната или асансьора?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here