40 часа след взрива в газостанция в Румъния районът все още е отцепен

0
204

40 часа след трагедията в румънското село Креведия все още районът на взривилата се газостанция е отцепен. На около 250-300 м не се допускат цивилни. Двама загинаха, а близо 60 души са ранени – повечето от тях са пожарникари. Не е потвърдена информацията за трета жертва.

Щетите от взрива на газостанция в жилищен район са огромни – 11 къщи са полуразрушени, 8 къщи са напълно изгорели. Неправилно източване на газ е първата версия за причината на взрива в газостанцията. От пълна цистерна с газ е започнало източване на газта към празна цистерна. Все още не е ясна информацията колко от пострадалите биха могли да са транспортирани в български болници.

Според главния прокурор на Румъния малко преди взрива, на паркинга на газостанцията е имало две празни и една пълна цистерна. Шофьорът на пълната цистерна е казал, че има проблем с едната гума и затова е трябвало газът от пълната цистерна да се източи.

Официалните власти потвърдиха, че от 2020 г. газостанцията не е отговаряла на екоизискванията. Тя е част от верига в цяла Румъния. Тече разследване, претърсват се офиси и домове.

Много от евакуираните местни жители не са допускани до домовете си, дори да вземат лекарства.

„По време на първия взрив къпех съпруга си у дома. Той е болен. При втората експлозия вече бяхме навън заедно с пожарникарите. Съсъдите ни, които починаха, казваха – „ако умрем, ще бъде от тази газостанция”, разказа румънката.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here