31-ви ЯНУАРИ РОЖДЕН ДЕН НА РУСКАТА ВОДКА

0
3276

Честито на всички любители на водката! Днес любимата напитка на милиони хора по света става на 154 години.

На 31 януари в Русия  се чества денят на раждането на руската водка. На този ден през 1865 г. в Петербург Дмитрий Иванович Менделеев защитава известната си докторска дисертация „За комбинацията от алкохол с вода“ над която работи през 1863-1864. Днес дисертацията се съхранява в музея на великия учен – в Санкт Петербургския държавен университет.

В този труд Менделеев не стига точно до извличането на водка, а само съединения на алкохол и вода, но историците смятат, че Менделеев е намерил „идеалната“ пропорция и е създал четиридесет градусовата водка.

Ако оставим настрана дисертацията на Д. И. Менделеев, ще открием, че алкохолните напитки в Русия са били консумирани още през 11 и 12 век, а още през 16-ти век има технология за производство им в страната. По тава време в дестилационните уреди са използвани като суровина почти всички растения, които са били род ръка, въпреки че най-популярната суровина остава ръжта. През 19-ти век, ръжта постепенно е изместена от  картофите.

Имената на водката, съществували по това време, са „горещо вино“ и „вино за хляб“, като второто име съществува чак до 30-те години на миналия век. Аналози на съвременната водка се появяват в Русия обаче едва в края на XIX век.

Все пак, празнувайки рождения ден на тази известна напитка, трябва да припомним, че алкохолът е вреден за здравето. Това се потвърждава от множество научни изследвания и изкривените съдби не само на тези, които злоупотребяват с алкохол, но и на техните близки. Не случайно през 1985 г. Световната здравна организация (СЗО) призна алкохол и тютюна за наркотични вещества.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here