Тридесетминутното ходене сутрин може да понижи кръвното налягане у хората с наднормено тегло и затлъстелите хора на възраст между 55 и 80 години, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Когато към тази рутинна сутрешна физическа активност добавят чести прекъсвания на седенето денем, жените извличат повече ползи за здравето си.

„Извършихме изследването, защото някои предишни проучвания показаха, че физическата активност може значително да понижи кръвното налягане, а други – че продължителното седене може за един ден да го увеличи“, заяви ръководителят на екипа Майкъл Уилър от института Бейкър за сърдечни болести и диабет в Мелбърн.

Сутрешното ходене има особено силен ефект за понижаване на систоличното кръвно налягане.

За хората над 50-годишна възраст то може да прогнозира риска от инфаркт, инсулт или сърдечносъдови болести.

„Искахме да разберем дали ефектът от физическата активност за понижаване на кръвното налягане може да бъде намален от последвал период на продължително седене или да бъде увеличен от последвали чести прекъсвания на седенето„, поясни ученият.

Комбинирането на физическа активност с чести прекъсвания на седенето денем намалява систоличното кръвно налягане по същия начин, както това се постига с лекарства, установили още учените.

Намаляването е особено отчетливо у жените. Учените не са наясно защо те извличат по-голяма полза от физическата активност.

„Макар че за да се разбере въздействието на едно или друго поведение, е добре те бъдат разгледани поотделно, логичната следваща стъпка е да се пристъпи към изследване на комбинирания ефект от тях“, отбеляза Майкъл Уилър.

Резултатите от изследването са публикувани в Hypertension.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here