3 ВЕКОВНА ТОПОЛА В СОПОТ СЪХРАНЯВА ТВОРЧЕСТВОТО НА ИВАН ВАЗОВ

Библиотека ''Тополата''

0
59

Дърво на 3 века в Сопот съхранява творчеството на Иван Вазов. Превръщането на 300-годишната топола в библиотека в решение на кмета на града Деян Дойнов. То се налага, тъй като дървото е изсъхнало, а начинанието вдъхва нов живот на величествената топола.

„Идеята е дървото да бъде забележителност и нова емблема на града“ – казват от общината. За местните жители то носи спомените на града и е символ на Сопот. Надеждата за новата библиотека е тя да се превърне в предпочитано място за посещения от туристи и вдъхновение за всички хора.

В ствола на укрепеното дърво вече има място за книги, като повечето от тях са творби на народния поет Иван Вазов. Вратите на библиотека „Тополата“ са отворени за всички любители на литературата! Наблизо има старинна чешма с изворна вода и пейка, на която всеки може да поседне, да си почине с книга в ръка и да продължи пътя си.

300-годишна топола в Сопот се превърна в библиотека - sliven-news.com

300-годишната топола несъмнено е богатство за град Сопот. Тези дървета крият опасност от падане много по-рано в развитието си и е невероятно, че сопотската топола е устояла непокътната толкова дълго време.

Ето и как е изглеждало дървото преди 50 години:

300-годишната топола в Сопот става библиотека - Trafficnews.bg - Trafficnews.bg

На откриването

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here