Концентрацията на богатството се е увеличила още повече през 2018 година и 26-имата милиардери вече притежават толкова пари, колкото и половината най-бедно население в света. Това се посочва в доклад на неправителствената организация „Оксфам“, цитиран от АФП, пише Монитор. 

Оксфам призовава държавите да облагат най-богатите хора. „Пропастта, която се е увеличила между богатите и бедните, възпрепятства борбата срещу бедността, вреди на икономиката и подхранва гнева в света“, посочва г-жа Уини Бианийма, изпълнителен директор на „Оксфам Интернешънъл“, цитирана в комюникето.

Правителствата трябва да гарантират, че компаниите и най-богатите хора плащат своя дял от данъците, допълва тя по случай традиционното публикуване на годишния доклад на „Оксфам“ за неравенствата в света в навечерието на Световния икономически форум в Давос, който ще се проведе от 22 до 25 януари в швейцарския зимен курорт. Според цифрите на неправителствената организация, чиято методология, основаваща се на данните, публикувани от американското сп. Forbes и швейцарската банка Credit Suisse, се оспорва от някои икономисти, 26 души разполагат с толкова пари, колкото и 3,8-те милиарда най-бедни души на планетата. През 2017 година техният брой бе 43. Най-богатият човек в света Джеф Безос, собственикът на Amazon е натрупал богатство през 2018 година стойност 112 милиарда долара. Бюджетът за здравеопазване на Етиопия е 1 процент от състоянието на Безос, подчертава неправителствената организация. Общо богатството на милиардерите по света се е увеличило с 900 милиарда долара миналата година или с 2,5 милиарда долара на ден, а състоянието на половината най-бедно население на планетата се е свило с 11 на сто, уточнява „Оксфам“.

Броят на милиардерите се е удвоил от финансовата криза през 2008 година, посочва неправителствената организация, констатирайки, че „най-богатите са облагодетелствани не само от нарастващо състояние, но и от най-ниски ниски данъци от десетилетия. „Ако тенденцията бе обратна, то повечето правителства биха имали достатъчно ресурси, за да финансират обществените услуги“, подчертават авторите на доклада, според които данъците върху богатството са изключително занижени. Експертите на „Оксфам“ твърдят, че от един долар от подоходното облагане само четири цента идват от налози върху богатството. Най-богатите крият от данъчните власти 7,6 трилиона долара, а в страни като Бразилия или Великобритания, „10-те процента най-бедни хора плащат вече по-високи данъци пропорционално на техните доходи в сравнение с най-богатите“, твърди неправителствената организация.

Докладът се публикува в момент, когато облагането на най-големите богатства предизвиква дебати в редица страни. Във Франция движението на „жълтите жилетки“ активизира дебата около премахването на данъка върху най-големите състояния, обявено от президента Еманюел Макрон. В САЩ депутатката от Демократическата партия Александрия Окасио-Кортес, която бе избрана неотдавна, предложи ставка от 70 процента за най-богатите и получи подкрепата на носителя на Нобелова награда за икономика Пол Кругман, припомня АФП.

1 КОМЕНТАР

 1. До 2018:
  1. Джеф Безос (Amazon) – 112 млрд. долара
  2. Бил Гейтс (Microsoft) – 90 млрд. долара
  3. Уорън Бъфет (Berkshire Hathaway) – 84 млрд. долара
  4. Бернард Арно (LVMH) – 72 млрд. долара
  5. Марк Закърбърг (Facebook) – 71 млрд. долара
  6. Амансио Ортера (Zara) – 70 млрд. долара
  7. Карлос Слим (Movil) – 67.1 млрд. долара
  8. Чарлз Кох (Koch Industries) – 60 млрд. долара
  8. Дейвид Кох (Koch Industries) – 60 млрд. долара
  10. Лари Елисън (Oracle) – 58.5 млрд. долара
  11. Майкъл Блумбърг (Bloomberg) – 50 млрд. долара
  12. Лари Пейдж (Google) – 48.8 млрд. долара

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here