Невиждан ръст на раждаемостта за 2018-та отчетоха в пловдивското село Устина на празника на Бабинден. През изминалата година в планинското село са проплакали 25 новородени, като 20 от тях са момичета. В предходни години в селото са регистрирани до 10-15 раждания, като са отчитани и нулеви години.

За да почетат празника, както и за да засвидетелстват своето уважение към медицинските лица, в Деня на родилната помощ, известен по народному като  Бабинден, повечето от жените, които са се сдобили с рожба през изминалата година се събраха пред здравната служба в селото.

Те бяха закичени със здравец, след което поведоха „бабата” и личния лекар на селото Пантелей Тодоров към чешмата. Там символично бяха измити ръцете им с пожеланието „Както леко се хлъзга сапунът, така лесно да се раждат бебетата”. А майките ги дариха с кърпа и сапун.

Защо обаче в момента се радваме на 25 деца при положение, че в лошите години на несъстоялият се комунизъм  е имало неколкократно повече раждания на година в Устина.

Според социални психолози и антрополози намалелият брой раждания се обяснява главно с влошените икономическа обстановка в страна, в годините на прехода.

Според тях, в условия на криза първото нещо, от което се лишава едно семейство, е второто дете. Освен кризата, причина за тревожната тенденция е и високият процент на безработица сред младите хора.

Дванадесет годишното управление на ГЕРБ дава своя принос в това отношение. Хората се чувстват все по-неуверени в своето бъдеще и поради изключително лошите условия за бизнес и живот в България. А когато не са уверени за своето бъдеще хората не мислят за поколение, а за оцеляване!

Защо обаче в такива трудни години все пак има пикове в раждаемостта? Според психолози това има своето логично обяснение в способността на хората да мислят за оцеляване на рода. Така след няколко поколения в даден род, в които са отбелязани малко раждания се забелязва родова мобилизация, която изисква да бъде продължен рода на всяка цена. Това води до раждането на повече деца независимо дали ще има трудности при тяхното отглеждане. Важното е родът да бъде съхранен и осигурен с достатъчно човешки ресурси, под формата на новородени, които да осигурят продължаването на даден род.

 

Предишна статияЗащитен: Test
Следваща статияНОВ ИНВЕСТИТОР ОТВАРЯ ЗАВОД КРАЙ КУКЛЕН
Михаил Филипов е журналист с дълга кариера в печатни и елекронни медии. Завършил е факултета по журналистика в СУ "Климент Охридски". Има специализации по PR и масови комуникации в редица престижни международни организации, като Националният Демократичен институт към конгреса на САЩ. Бил е кореспондент и раследващ журналист за редица национални медии. От 2015 г. работи като репортер на свободна практика и консултант по въпросите на електронните медии и масовите комуникации.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here