23 ЕВРО НА КВ.М ЗА НАЕМ НА МАГАЗИН В ПЛОВДИВ

0
139

В Пловдив наемите на магазини на първокласни места в моловете са 23 евро на кв. м, а на главните търговски улици са средно 21 евро на кв. м, пише в анализ на консултантстка компания на пазара на имоти.

Наемите на магазините в Пловдив са малко по-високи, отколкото във Варна, но са значително по-ниски, отколкото в София. Във Варна наемите на първокласни локации в шопинг центрове и на главни търговски улици са съответно 22 евро и 18 евро на кв. м. В търговските центрове в София наемите са около 34 евро на кв. м, а на централните търговски улици в столицата са около 52 евро на кв. м. В Бургас пък наемите на магазини на първокласни локации в шопинг центрове и на главни търговски улици са съответно на 23 евро и 20 евро на кв. м, посочват консултантите. Оказва се, че разликата в наемите на търговски площи в Пловдив, Варна и Бургас са минимални. Но в столицата наемите на главните търговски улици са над два пъти по-високи отколкото в следващите три най-големи града в страната.

В София свободните площи на главните търговски улици намаляват. За първи път на столичния бул. “Витоша” магазините за мода (дрехи, обувки и аксесоари) и заведения изравниха своя дял като присъствие – по 28%. В София наличните модерни площи в молове са 390 хил. кв. м. Това е над три пъти повече от площите в търговски центрове във Варна (123 хил. кв. м) и над четири пъти повече отколкото в Пловдив (87,5 хил. кв. м).

Развитието на пазара на търговски площи ще бъде насочено към търговските паркове, при които в обособени пространства магазини от различни вериги използват един общ паркинг. Планирани за реализиране в следващите 1-2 години са над 20 такива проекта. За да бъдат успешни тези проекти, инвеститорите трябва много добре да преценят локацията им, посочват консултантите.

Очакванията са в търговските паркове да се увеличи присъствието на оператори от сектора забавления за свободното време. Но най-много нови магазини ще откриват вериги, които продават стоки на ниски цени, дрогерии, спортни магазини, супермаркети и магазини за обзавеждане и стоки за дома, които търсят възможности за разрастване извън големите градове.

Много хора купуват имоти в Пловдив, за да ги отдават под наем.

В Пловдив купувачите на имоти търсят предимно двустайни апартаменти на цени между 70 хил. и 100 хил. евро и тристайни между 85 хил. и 125 хил. евро, пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. Цените на тристайните жилища в центъра на града могат да достигнат и до 150 хил. евро. Най-активно е предлагането в кварталите Христо Смирненски, където цените са между 700 евро и 950 евро за кв. метър, Кючюк париж (650-900 евро за квадрат) и Кършияка (800-1000 евро за кв. м).

Много хора купуват имоти в Пловдив, за да ги отдават под наем. Най-голям интерес към жилища за инвестиция има в районите около университетите. Причината за това е, че към тях постоянно има интерес от чуждестранни студенти. Те наемат жилища или край учебните заведения или в центъра на града. Апартаментите в Пловдив са по-евтини отколкото в София, което позволява и на хора с по-малко спестени средства да ги инвестират в имот. Голямото търсене на жилища в Пловдив води до покачване на цените, като според експертите тази тенденция ще продължи.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here