22 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО В ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ ЖИВЕЕ ПОД ПРАГА НА БЕДНОСТ

368.75 лв. на месец за човек от домакинство е линията на бедност в областта през 2018 г.

0
1929

Близо 22% от хората в областта са били под прага на бедност, сочат данните на официалната статистика, съобщава БНР. 

23%  от  населението в областта живее с материални  лишения. 35 на сто хората се ограничават в консумацията на месо, 32% имат затруднения при посрещането на разходите за ток, вода и отопление, за близо 30 на сто непредвидените разходи – като домашни ремонти и внезапно заболяване, са непосилни. Една пета от хората не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома. 

Анализът за живеещите в риск от бедност, с материални лишения и в домакинства на безработни показва,  че през 2018  г.  33%  от  населението,  или  224 хиляди души са били в риск от бедност и социално изключване.

Данните за линията на бедността поставят Пловдивска област на четвърто място в страната след София, Варна и Стара Загора. Пазарджик е една от областите с най- ниска линия на бедността, а в Смолян се наблюдава покачване на показателя с близо 18%.

Данните са от ежегодно провежданото наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот, което е част от програмата на Европейската  общност  за  проследяване  на  напредъка  на  страните  в  борбата  с  бедността  и социалната изолация.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here