21 март е избран за Световен ден на гората, за да се защитят флората и фауната. По инициатива на 23-тата сесия на Европейската конфедерация по земеделие, проведена през ноември 1971-ва и подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие, тази дата е избрана през 1972 г.

Според учени горите растат заедно с човешкия просперитет. Площта на горите по света се увеличава, защото доходите на хората нарастват и качеството на живота се подобрява. Това се твърди в изследване на учени от университета в Хелзинки, цитирано от BBC.

Според тях с повишаването на жизненото равнище фермерите се концентрират върху качествените площи и интензивното им развитие, изоставяйки по-неплодородните парцели. В резултат на това горите „завземат“ тези пространства с много бързи темпове.

Авторите на изследването подчертават факта, че в периода между 1990 и 2015 г. горският фонд в богатите държави се е увеличил средно с 1.31% на година, а в тези със средно равнище на доходите – с 0.5%. За сравнение, в 22-те най-бедни страни горските площи са намалели средно с 0.72% на година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here