ПРОТЕСТИРАЩИ ПРЕД ОФИСИТЕ НА EVERGRANDE В КИТАЙ С ДУМИТЕ: “ВЪРНЕТЕ НИ ПАРИТЕ“

0
386

Инвеститори във финансови активи, издадени от китайския строителен предприемач China Evergrande Group, протестираха пред офисите на задлъжнялата компания в град Гуанджоу, страхувайки се, че възвращаемостта на инвестициите им ще бъде пожертвана в името на спасяването на проектите за недвижими имоти на фирмата, предаде Ройтерс.

„Evergrande, върнете ни парите!“, скандира тълпа от около 100 души пред офисите на коммпанията.

В петък Evergrande обяви свиване на плащания към инвеститорите, вложили пари в продуктите на компанията за управление на богатството, като заяви, че всеки инвеститор може да очаква очаква 8000 юана (1257 долара) на месец като плащане на главница за три месеца, независимо от падежа на инвестицията.

По-рано компанията, която има дългове от над 300 млрд. долара, заяви, че ще извършва плащания за 10% от главницата и лихвите в края на месеца, когато е падежа на инвестицията, без да обяснява какъв ще бъде конкретния размер на плащанията. Тази промяна притесни инвеститорите, които се страхуват, че няма да получат обратно парите си.

„Мисля, че ситуацията е безнадеждна и ме е страх, че ако не се борим за правата си, ще стане по лошо“, коментира един от протестиращите. Жената каза, че е инвестирала един милион юана в продукти управление на богатството на Evergrande.

„Икономиката в момента не е в добро състояние. Това са обикновени хора. Те имат нужда от тези пари за издръжката на своите деца и родители“, добави тя.

Привлечени от обещанието за доходност, приближаваща се до 12%, и подаръци като пречистватели на въздух Dyson, чанти Gucci и гаранция от страна на най-големия по продажби строителен предприемач в Китай, десетки хиляди инвеститори купиха продукти за управление на богатството чрез Evergrande.

Повече от 80 000 души, включително служители, техните семейства и приятели, както и собственици на имоти на Evergrande, закупиха продукти на стойност над 100 млрд. юана през последните пет години, заяви мениджър по продажбите от Evergrande Wealth – онлайн платформа за заеми на компанията, с която тя първоначално финансира имотните си проекти.

„Притесняваме се, че ще бъдем пожертвани“, каза 34-годишна протестираща, която работи в електронната търговия.

„Това е окей за по-млади хора като мен, които могат да спечелят отново пари, но се притеснявам за по-възрастните“, добави тя.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here