18 мигранти се задушиха в камион в Софийско, 34 други са в болници

0
256

Полицията е реагирала на получен около 14.15 часа вчера сигнал за изоставен товарен автомобил в землището на софийското село Локорско и група хора около него. Няма данни за пътен инцидент, съобщиха от МВР.

По първоначална информация камионът е превозвал незаконно около 40 мигранти, които са били скрити в тайник под превозвания дървен материал. По данни към момента 18 от тях са починали. Част от оцелелите се транспортират към болницж за оказване на медицинска помощ.

Полицията работи по установяването и издирването на шофьорите на камиона, които по данни на чужденците са избягали. Работа по случая продължава.

Спокойно е преминала нощта за пострадалите мигранти, настанени в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Те имат увреждане на мускулатурата поради продължително обездвижване, съобщиха от спешната болница. Двама мъже продължават под интензивно 24-часово наблюдение и лечение.

Останалите четирима мъже и едно непълнолетно момче са настанени в токсикологията на „Пирогов“. Дежурният лекар съобщава за подобряване на общото им състояние.

Средната възраст на мигрантите е 20 години. Мъжете са били скрити зад дървени плоскости. В опитите си да излязат, някои от тях са раздрали ръцете си. Камионът е бил изоставен повече от 24 часа преди да бъде открит. Сигнал са подавали местни жители, видели част от мигрантите.

БНР съобщава, че полиция и следователи са претърсвали във връзка със случая адреси в цялата страна през нощта. Очаква се през днешния ден интензивните действия по разследването да продължат.

18 мигранти се задушиха в камион в Софийско, 34 други са в болници

Според bTV оцелелите мигранти са разпознали двама от петимата задържани вчера по случая, единият от които е собственикът на изоставения камион.

По-късно медията съобщи, че са арестувани вече общо осем души, петима от които са от Бургаско – от градовете Бургас, Карнобат и Каблешково. По късно обаче информацията беше коригирана, като се посочва, че са шест задържаните към момента лица, които имат някаква съпричастност към смъртта на 18-те мигранти. За тези данни bTV цитира Христо Кръстев, заместник градски прокурор на София. „Четирима от тях са задържани на територията на област Бургас и предстои да бъдат конвоирани до София. на територията на град софия са задържани други двама“, посочва Кръстев. За момента всички задържани са в ареста за 24 часа.

Според медията поне трима от задържаните били добре познати на полицията и прокуратурата, като и преди се занимавали с трафик на хора, а единия имал и ефективна присъда. Задържаният вчера собственикът на камиона бил негов притежател само формално, като се проверява се кой реално се е разпореждал с превозното средство.

След това БНР съобщи за седем арестувани по случая – в Бургас, София и Софийска област, като се позова на свои източници на БНР. Според близки до разследването, цитирани от националното радио, двама от тях са задържани на територията на София и околни населени места, а 4-ма – в Бургас. Според БНР се изяснява дали сред арестуваните са водачът на превозното средство и негов спътник, като това трябва да стане ясно след експертизи, разпоредени от разследващите.

Било установено в последните месеци откритият край село Локорско камион е пътувал няколко пъти по един и същ маршрут между Източна България и столицата. Това било констатирано след преглед на камери в различни части на страната, като предстои да се установи дали по тези маршрути камионът е превозвал нелегални имигранти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here