18 ФАКТА ЗА ЧОВЕШКИЯ МОЗЪК

Всеки ден имаме около 70 000 мисли.

0
773
1. Човешкият мозък е напълно развит около 25-годишна възраст, но върхът на различни когнитивни способности се записва през целия живот. С течение на времето ние ставаме по-добри в някои неща и сме в упадък с други.
2. Не можем да си спомним много добре събития от първите години от живота, защото хипокампусът не е бил достатъчно развит, за да изгради сложна памет.
3. Болката се преработва от мозъка, но мозъкът няма рецептори за болка и не чувства болка.
4. Мозъкът обработва социалното отхвърляне като физическа болка.
5. Не размерът или теглото на мозъка определят интелигентността, а плътността на невроните и синапсите.
6. Има бариера, която предпазва мозъка от чужди вещества, но той се прониква от никотина само за 7 секунди и алкохола за 6 минути.
7. Паметта е по-скоро дейност на мозъка, отколкото област. Всяка памет се деконструира и разпределя в различни части на мозъка. След това, за да ни напомни за нещо, мозъкът реконструира тази памет от отделните фрагменти.
8. Количество мозъчна тъкан с размерите на зърно пясък съдържа около 100 000 неврони и 1 милиард синапси, като всички те комуникират помежду си.
9. Невроните не са еднакви, в мозъка има над 10 000 специфични типа неврони.
10. Мозъкът представлява около 2% от телесното тегло, но консумира 20% от общата енергия и кислород.
11. Мозъкът е 73% вода. Дехидратацията от само 2% е достатъчна, за да повлияе на вниманието, паметта и другите когнитивни способности.
12. Липидите представляват 60% от твърдото вещество в мозъка. Мозъкът е най-тлъстият орган в човешкото тяло.
13. Холестеролът е неразделна част от всеки неврон, 25% от холестерола на цялото тяло се намира в мозъка. Без адекватно количество холестерол мозъчните клетки умират.
14. Неоксигенацията на мозъка за 5-10 минути причинява трайно увреждане.
15. Мозъкът не е в състояние да формира спомени, когато човек е в напреднало състояние на интоксикация.
16. Всеки ден имаме около 70 000 мисли.
17. Съществува и „вторият мозък“, който се намира в стомашно-чревната система. Това е огромна мрежа от връзки, която следи цялата активност от хранопровода до ануса. Въпреки че постоянно комуникира с мозъка, той е толкова сложен, че може да функционира независимо.
18. Мозъкът не може да обработи подробно цялата информация, когато погледнем или премигнем. Следователно тилният лоб пресъздава това, което смята, че трябва да съществува, или предвижда това, което предстои.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here